[get-banner]
Kedi BakımıKedi Sağlığı

Kedi Kısırlaştırma – Kediler Kısırlaştırılmalı Mı?

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Kediler neden kısırlaştırılır?

Merhaba bu yazımda her evcil hayvan severin veya hayvan severlerin merak ettiği Kedi Kısırlaştırma konusunda bilgiler vermeye çalışacağım. Bilindiği üzere kısırlaştırma işlemi, üreme ihtimalinin ortadan kaldırılması yani ürememe anlamlarına gelmektedir. Bu kısırlaştırma işlemi dişi kediler için yumurtalıkların alınması; erkek kediler için de testislerin çıkarılması (kastrasyon) demektir.

Bir dişi kedi ortalama 15 veya 20 yavru kedi dünyaya getirmektedir. Her yavru ayrı bir can ve bir sorumluluk anlamına gelmektedir. Çoğu kedi sahibinin sıklıkla düşündüğü bir konudur bu ki ya yavruların tamamına bakabilecek imkanlara sahip olunması gereklidir ya da yavrular için tek tek iyi bir yuva bulunması gerekmektedir. Aksi halde bakımsız bir halde kalan hatta ve hatta sokağa dahi atılan kediler (buna köpekler de dahil) barınaklarda ya da sokaklarda acı bir şekilde yaşar ya da malesef ölür. Kısırlaştırmanın sokaktaki canlar ve evdeki evcil canlarımız için kesinlikle sağlık açısından birçok faydası vardır. Bunlardan aşağıda bahsedeceğim. Tüm bu risklerin önüne geçmek için çiftleşmesini ve üremesini düşündüğünüz bir kediniz yoksa ve bahsi geçen diğer şartları taşımıyorsanız kedinizin kısırlaştırılması gereklidir.

Kedi Kısırlaştırma
Kedi Kısırlaştırma

Kedi kısırlaştırma faydaları nelerdir?

Kısırlaştırma işlemi, erkek kedilerinizin testis kanseri olma ihtimallerini tamamen ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca erkek kedi sahibi olmak bazen oldukça güç olabilir ama kısırlaştırma işlemi ile birlikte çoğu kedinin çok daha uysal olduğu görüldüğü için erkek kedi sahibi olmanın zorluklarını da çoğunlukla azaltacaktır. Özel alanlarını işaretlemek için idrarını kullanan erkek kediler, kısırlaştırma işlemi ile beraber özel alanlarına daha az düşkün olacaklardır. Bu da onların idrarları ile işaretleme yapmasını azaltacak ve idrarlarının güçlü ve keskin bir kokusu olmayacaktır. Ayrıca birden fazla erkek kediniz var ise kısırlaştırma işlemi ile beraber daha uysal olacakları için kavga etmeleri de azalacak daha uslu olacaklardır.

Eğer bir erkek değil de dişi kediniz var ise kısırlaştırma işlemi ile beraber pek çok fayda da göreceksiniz. Örneğin; dişi kedinizin yumurtalık kanseri olma ihtimali sıfır olacaktır ayrıca rahim kanseri olma ihtimali de ciddi bir şekilde azalacaktır. Yılda ortalama 4 ya da 5 kez kızgınlık dönemleri yaşayan dişi kediniz ile anlaşmakta güçlük çekiyor iseniz kısırlaştırma işlemi sonrası oldukça rahatlayacaksınız. Çünkü kısırlaştırılmayan dişi kediler üst üste birkaç kez kızgınlık dönemi yaşayıp da çiftleşmedikleri takdirde depresyona daha eğilimli olurlar ve iştahsızlık, ishal ya da kusma gibi belirtiler gösterirler. Ancak kısırlaştırma işlemi ile beraber tüm bunları yaşamazsınız.  Dişi kediniz kızgınlığa girdiğinde sürekli geceleri koridora çıkıp miyavlar ancak sesleri oldukça yüksek çıkar. Bu nedenle sizi rahatsız eder. Eğer kedinizi çiftleştirmeyecekseniz kesinlikle kısırlaştırmanız onu sağlığı için sizin sabrınız için faydalı olacaktır.

Erkek kedilerin kısırlaştırılma operasyonu dişilere nazaran oldukça kolaydır. Sadece testisleri kesilip dikiş atılır. Ortalama 1 saat sürer. Dişi kedilerin ise erkeklere göre daha zordur. Fotoğrafta olduğu gibi karın bölgesi öncelikle açılır ve oradan yumurtalıklar çıkartılır.

Kedinizi kısırlaştırmadan önce ve sonra yapmanız gerekenler nelerdir?

Kedi Kısırlaştırma
Kedi Kısırlaştırma

Kedinizi kısırlaştırmadan önce kesinlikle veterinerinizi arayıp kısırlaştırma operasyonu için randevu almanız gerekiyor. Çünkü bildiğiniz ameliyat geçirecek patili dostumuz. 12 saat önceden mama kabını kaldırmanız gerekiyor. Ameliyat öncesi anestezi yapılacağı için bu çok önemli bir husustur. Operasyondan sonra kedinizin kendine gelmesi yaklaşık olarak 8-10 saat sürebilir. Bu süre zarfında kedinizi gözlemlemeniz gerekmektedir. Kesinlikle yalnız bırakmayın çünkü kendinde olmadığı için etrafa veya kendine zarar verebilir. Yarasını ve dikişlerini yaralamaması için önlem almanız gerekmekte. (Biz kendi kedimizi kısırlaştırdığımızda kedi kıyafeti giydirdik ve yaraya erişmesini önledik, yakalık takabilirsiniz.) Kendine gelene kadar mama vermemelisiniz. Kendine geldiğinde ise yaş mama vermelisiniz en azından 1-2 gün (Çenesine hükmedemeyip boğazında kalabilir). Yarasına her gün veterinerinizin verdiği ilacı sürmelisiniz (10-14 gün sürüyor). Evde başka kedi varsa ayrı bir odaya koymalısınız diğer kedi yarasına zarar verebilir. Kedinize eski mamasıyla 1 ay devam edip 1 ay sonra kısırlaştırılmış kedi mamaları alabilirsiniz. Makalemi okuduğunuz için teşekkür eder patili günler dilerim!

 

İlgili Mesajlar

1 nın 7

4 yorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.