[get-banner]
Kedi Sağlığı

Kedilerde Şeker Hastalığı (Diyabet)

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Kedilerde Şeker Hastalığı

Merhaba bu yazımda sizlere Kedilerde Şeker Hastalığı hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. Kedilerde de insanlar gibi diyabet yani şeker hastalığı görülmektedir. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yeterli miktarda üretilememesi ya da üretilen insülin hormonunun düzgün bir şekilde kullanılamaması durumunda ömür boyu sürmekte olan şeker hastalığı gelişmektedir. Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde kilo ve iştah kaybı, kusma, depresyon, motor hareketlerde bozulma, koma ve ölüme kadar gidebilmektedir.

Kedilerin %0,5 ile %2’sinde diyabet görülmektedir. Şeker hastalığının belirtileri arasında çok susama ve buna bağlı su içmede artış, çiş yapmada artış, ani kilo değişimleri ve kusma bulunmaktadır. Kedinizde bu davranışlardan biri bile varsa kontrol amaçlı onu veterinere götürmeniz oldukça doğru olacaktır. Bu bulgular incelenip idrar ve kan testi sonuçlarına bağlı olarak teşhis konulacaktır. Kanda yüksek glikoz yani hipoglisemi ve idrarda glikoz yani glikozüri belirlenmiş ise, bunlar genelde şeker hastalığı anlamına gelebilmektedir. Bu belirtiler aşırı stres durumunda da görülebildiği için testin bir süre sonra tekrarlanması ile teşhis kesinleştirilebilecektir.

Kedilerde Şeker Hastalığı
Kedilerde Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Kediniz olağandan fazla yemek yer
  • Olağan dışı yemek yemesine rağmen kilo kaybı görülür.
  • Çok fazla su içer
  • İdrarı artar. Çok fazla tuvalete gitmek gibi değil de idrarın hacmi artar bunu kumundan anlayabilirsiniz.

Bu belirtileri gösteren her kedi kesinlikle şeker hastası değildir. Ancak bu belirtileri gösteriyorsa kediniz veterinere göstermenizde fayda olacaktır.

Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Diyabet hastalığına sahip kedilerin tedavisinde en önemli adım beslenmeye dikkat edilmesidir. Şeker hastalığına sahip kedilere düşük karbonhidrat içeren diyetler verilmektedir. Tedavi insülin kullanılarak gerçekleştirilir. Eğer kedinizin bir şekilde insülin kullanamama durumu var ise farklı ilaçlar da kullanılabilmektedir. Yapılan kan ve idrar testleri, fiziksel muayeneler ve kedinin davranışlarındaki değişimler izlenerek uygun bir tedavi programı oluşturulmaktadır. Veteriner ile beraber düzenli bir tedavi ve takip dönemi ile kediniz için olumlu bir süreç olacaktır. Diyabet testlerini sizin yapmanıza gerek yoktur. Düzenli aralıklarla veterineriniz tarafından test yapılacaktır.

Şeker hastalığı tamamen tedavi edilemeyen bir hastalıktır buna bağlı olarak tedavisi ömür boyu sürmektedir. Erken başlanan tedavilerde kan şekeri zamanla kontrol altına alınır ve sağlıklı bir beslenme programı ile desteklenirse vücut çok daha sağlıklı bir duruma gelir. Bu durumlar yaşandığında ise şeker hastalığı duraklama yani ataksız dönemine girebilmektedir. Bu dönem aylarca ya da yıllarca sürebilecek bir adımdır. Yani şeker hastalığı kökten yok edilemez fakat kontrol altına alınabilir.

Obezite şeker hastalığı için oldukça ciddi etki gösteren bir faktördür. Yüksek karbonhidrat alımının da etkisi vardır. En büyük etki ise genetik faktörlerdir. Bazı ırklar daha sık şeker hastalığına yakalanmaktadır. Şeker hastası kediniz için evde mama hazırlamak çok kolay olmayacaktır. Bu hastalığa sahip kedilerin ihtiyacı olan temel amino asitleri ve benzeri ihtiyaçları ev ortamında bulmak ve doğru miktarda eklemek oldukça zor olacaktır. Veterinerinizin önerdiği özel üretilen mamalar kullanmak hem sizin hem de kediniz için oldukça doğru bir seçenek olacaktır. Şeker hastalığına sahip birçok kedide enfeksiyonlara ve periferik sinir hastalıklarına da rastlamak mümkünüdür. Hastalığın kontrol edilmemesi ya da doğru tedavi uygulanmaması durumunda ciddi durumlar yaşanabilmekte ve kedinizin hayat kalitesi düşüşe uğramaktadır.

İlgili Mesajlar

1 nın 2

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.