Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavisi
Kedilerimiz, bizler gibi hastalanabilir, halsiz düşebilir, öksürebilir, hapşırabilir; kısaca bizlerde görülen çoğu hastalık onlarda da görülebilir. Bu yazımızda sizlere kedilerde astım hastalığından bahsedeceğiz. Evet, onlarda bizler gibi astım olabilir. Bildiğiniz üzere astım demek solunum yollarındaki rahatsızlıklardır. Rahat ve derin nefes alamama, tedavi edilmediği takdirde çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Kediler, bildiğimiz üzere hastalıklarını çok iyi gizleyen canlılardır. Yani bir kedinin hasta olup olmadığını net bir şekilde anlamak zordur. Bazıları tabi ki de birtakım belirtiler vererek, o uyarıyı sizlere verir ama bazıları ise yine her zamanki yer, içer, oynar ama hastadır. Bu şekilde yaşayan kediler ise hastalıkların son evresinde rahatsız olduklarını belli etmeye başlarlar. İşte bu durumlara gelmeden kedilerimizi iyi gözlemlemek, olağan dışı bir durumda veterinere götürmek önemlidir.
Kedilerde Astım Belirtileri
Gönül ister ki hiçbir kedi, köpek, kuş hasta olmasın. Ağzı olup da dili olmayan ve dertlerini anlatamayan kedilerimiz için hastalıklar gerçekten zordur. Bu durum kedi sahiplerini de çok derinden üzer. Astım olan bir kedinin vereceği en büyük belirti tabi ki rahat nefes alamamak olacaktır. Bu rahatsızlık maalesef ki solunum yollarını daraltır ve kedilerin rahat nefes alamamasına yol açar. Peki, kedilerde astım belirtileri nelerdir? Gelin hep birlikte bu konuya göz atalım;
- Bu rahatsızlığın en önemli belirtilerinden biri öksürük ve nefes almakta güçlüktür.
- Öksürürken ki çıkardığı hırıltılı ses ortada bir sorun olduğuna işarettir.
- Nefes almak için vücudunu gerektiğinden fazla zorluyorsa astımdan şüphelenebilirsiniz.
- Kediniz rahat nefes alamadığından sürekli ağzı açıksa ve bu yüzden ağzından salya akıyorsa yine astımdan şüphelenebilirsiniz.
- Kediniz mutsuz, halsiz, bitkin ve durgun ise yine astımdan şüphelenebilirsiniz.
Yalnız şunun altını çizmek isteriz. Yukarıda saydığımız belirtilerin bazıları başka hastalıklarında belirtisi olduğundan en doğru teşhisi tabi ki veteriner hekiminiz koyacaktır.
Kedilerde Astım Tedavisi
Kedilerde astım tedavisi, oldukça zorlu bir süreçtir. Kedinizin astım evresine göre günlerce hastanede kalabilir. Tabi ki buradaki ilk amaç ve müdahale daralmış olan solunum yollarını açmak olacaktır. Onun rahat bir nefes alabilmesi için gerekli tüm işlemleri, ilaç tedavisini uzman veteriner hekimler yapacaktır. Kedilerde astım akut mu yoksa kronik mi buda önemlidir. Alerji ile ilgili bir astım ortada varsa ilaç tedavisi ile kısa sürede iyileşebilir. Ancak kronik astımı varsa tedavi süresi daha uzun olabilir ve hatta iyi olduğunda dahi hayatı boyunca özel olarak bakılması gerekebilir. Onların hayatları boyunca her daim sağlıklı olmasını dileriz. Patiler bugünde peşinizi bırakmasın.