[get-banner]
Kedi BakımıKöpekler Bakımı

2021 Evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Alınır?

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Merhaba kedisesi.com okurları. Evcil hayvanların pasaportu olur mu demeyin, her insanın olduğu gibi her hayvanın da bir kimliği vardır. Bu pasaportların biz evcil hayvan sahiplerine birçok kolaylık sağladığı aşikâr ve bu pasaportu çıkarmak 01 Ocak 2021’de resmi gazetede yayımlanan yönetmelikle zorunlu hale gelmiştir. Bugün sizlere evcil Hayvan Pasaportu Nasıl Alınır ve Ne işe yarar? Mikro Çip Nedir Amacı Nedir? sorularının cevabını vermeye çalışacağım.

Evcil hayvan pasaportu ne işe yarar?

Öncelikle bir evcil hayvan sahiplendiyseniz kesinlikle ona bir kimlik çıkarmalısınız. Özellikle de birden fazla evcil hayvanınız varsa bu yavrularımızın aşılarını takip etmemiz oldukça zordur. Takdir edersiniz ki senede birçok aşı yapılıyor. Hangi aşıyı ne zaman vurulduğunu, hangi marka aşı vurulduğunu, hangi veterinere gidildiği gibi birçok sorumuza cevap verir evcil hayvan pasaportu.

Ayrıca yurt dışına çıkışlarda yanımızda götüreceğimiz evcil hayvanın mutlaka pasaportu olması gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca 01 Ocak 2021 tarihinde yayınlanan yönetmelikle evcil kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin besledikleri hayvanlar için pasaport çıkartması ve mikroçip takması zorunluluğu getirildi.

Mikro Çip Nedir? Amacı Nedir?

Her insan için ayrı olan TC kimlik numarasına benzeyen bu uygulama evcil hayvanın deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğünde mikroçip ile evcil hayvanların kimlik kazanmasını hedefliyor. Bu uygulamadaki asıl amaç bilinçsiz hayvan sahiplenmenin önüne geçmek.

Birçok insan bakabileceğini düşünüp evcil hayvan sahipleniyor, ancak bir şekilde bakamayınca bilinçsiz bir şekilde sokağa bırakıyor. Sadece ücretsiz sahiplenilen hayvanları değil ücretli sahiplendikleri hayvanları bile sokağa bırakabiliyorlar. Bu durum sokaktaki hayvanların kontrolsüz çoğalmasına sebep olabiliyor.

Mikroçip uygulamasıyla birlikte kaybolan canlarımızı bulmak ta kolaylaşacak. Evcil hayvanımızın mikroçipi bir barkot okuyucu tarafından okunarak hayvan sahibinin ve hayvanın bilgilerine ulaşılabilecek.

Mikro Çip Ne Zaman Takılmak Zorunda?

Resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre köpek sahiplerinin 1 Ocak 2021, kedi sahiplerinin ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde mikroçip taktırması gerekecek.

Evcil Hayvan Pasaportu
Evcil Hayvan Pasaportu

Neden Evcil Hayvan Pasaportu Çıkartmalıyız?

Kedilerin 1 yılda bir (karma ve kuduz aşıları) ve Kışın 2 ayda bir yazın ise 3 ayda bir yaptırmak zorunda olduğumuz (İç ve Dış Parazit Aşıları) aşıların takibini yapmamız kolaylaşır,

Veteriner değiştirdiğimizde yeni veterinerin evcil hayvanımız hakkında pasaportuna bakarak bilgi sahibi olmasını sağlamış oluruz.

Veterinerler aşı yaptıktan sonra evcil hayvan pasaportuna ilaç ismini yazarak kaşeli olarak imzaladıkları için aşıdan doğabilecek sıkıntılarda hak sahibi olmamızı sağlar.

Uçakla yolculuk edeceğimiz zaman evcil hayvanımızın pasaportunun yanımızda olması gerekiyor. Eğer zorunlu aşılarının yapıldığına dair evcil hayvan pasaportumuz yoksa evcil hayvanımız uçağa alınmaz.

Aynı şekilde Avrupa ülkelerine çıkışta evcil hayvan pasaportumuz yoksa maalesef evcil hayvanımızı yanımızda götüremiyoruz.

Neden Evcil Hayvan Pasaportu (Kedi Karnesi Nasıl Çıkartılır?)

Veterinerimize başvuru yaparak evcil hayvan pasaportumuzu 5-10 TL basım ücreti karşılığında temin edebiliriz.

İlgili Mesajlar

1 nın 7

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.