Kedi İdrar Kokusu Nasıl Giderilir? Kedi Çiş Kokusu
Kedi idrar kokusu hakkında bilgiler için yazımızı okuyun. Sizin de kediniz var ve idrar kokusu nasıl giderilir merak ediyorsunuz değil mi? Onlarla yaşamak güzel ama kimi zaman anlamandıradığımız bazı hareketleri oluyor ve ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hepimizi bir birey haline getiren karakteristik özellikler evcil dostlarımızda da bulunuyor. Karakteristik özelliklerin yanı sıra her türün kendine has içgüdüsel tavırları da oluyor. Kediler için çiş yapmak da bu özelliklerden bir tanesi.
Kediler, iki tür sıvı bırakıyorlar. Birincisi, erkek kedilerin bıraktığı ve içinde “feromon” isimli hormonun yer aldığı bir sıvı. Bu sıvıyı püskürterek bırakıyorlar. Bunu yapmalarının nedeni çok basit. Yaşadıkları yeri kendi alanları olarak belirliyorlar. Bu hormon, dişi kedileri çağırmak ve rakiplerini uzak tutmak için uyguladıkları içgüdüsel bir yöntem.
Diğer sıvı ise kedi çişi. Zaman geçtikçe idrardaki bakteri ayrışıyor ve amonyak benzeri bir koku oluşuyor. Kedinizin yaşı ilerledikçe, böbrek fonksiyonları yavaşladığından, bıraktıkları sıvı da daha kötü kokmaya başlıyor. Bu iki koku birbirinden farklı olmakla birlikte ikisinin de yok edilmesi emek istiyor.
Kedim Benden İntikam Mı Alıyor?
Araştırmalara göre kediler, intikam almak için gerekli bilişsel yeteneklere sahip değil. Bir plan yaparak doğru zamanda ve yerde uygulamaya koymak onlara komplike geliyor. Uzmanlar, kedilerin, kumları haricinde başka yerlerde çiş yaparak size bir şeyler anlatmaya çalıştığını söylüyor. Yaşadığı tıbbi bir problem, yetersiz oyun süresi, diğer kedilerle yaşadıkları uyuşmazlıklar gibi nedenler olabiliyor. Uzmanlar, ileri yaşlardaki kedilerin tuvaletlerini onlara kolay yerlere bırakmanın, kuma dönmelerini sağlayacağını da belirtiyor.
Kediler çok temiz hayvanlar ve tuvaletlerini kuma yapmayı seviyorlar. Ancak bir kedi tuvalet kumunun dışına da çiş yapıyorsa iz sürmek, öncelikli olarak nerelere yaptığını keşfetmek önem taşıyor. Aynı yere tekrar işemesini engellemek için de buradaki kokuyu yok etmelisiniz. Kedi idrarı, durduğu sürece daha da konsantre ve daha ağır kokar hale geliyor. Kuruyan sıvı, görünmüyor. Bu nedenle erken müdahale çok büyük önem taşıyor. Erken müdahalede geç kaldıysanız, aynı yere ikinci kez koku bırakmasını beklemeniz gerekiyor.
Kediler neden idrar püskürtür?
Bazı kediler zemine, halı, mobilya ve yatak gibi yerlere çişini yaparken, bazıları duvar gibi dikey yüzeylere idrar püskürtür. Sabit bir yerde yaşamayan erkek kediler bölge sahiplenme amaçlı, dişi kediler ise erkekleri çiftleşmeye çağırma amaçlı püskürtme davranışında bulunabilir. Bu tür davranışları önlemenin yolu, erkek ve dişi kedilerin 6 aylık olduklarında kısırlaştırılmasıdır.
Püskürtme davranışı genelde hormonal sebeplerden olsa da bunun başka nedenleri de olabilir. Kısıtlı beslenme, yetersiz oyun süresi ve diğer kedilerle anlaşamayan kedi stres, kaygı ve gerginlik yaşayabilir. Kediniz evdeki veya dışarıdaki kedilerle geçinemediği için idrar püskürtüyorsa bu sorunu çözmeniz gerekir.
Kediler aynı evdeyse, bir süre ayrı tutulduktan sonra tekrar tanıştırılarak ve iyi geçindikçe sevilip ödüllendirilerek evde barış sağlanabilir. Kedide kaygıyı hafifletmek ve onu rahatlatmak için üretilmiş, fişe takılan sinek kovucular gibi çalışan sentetik kedi feromonu difüzörü ya da veterinerin önereceği damlalar kullanabilirsiniz.
Kedi İdrar Kokusu için Hangi Ürünleri Kullanmalıyım?
Kediniz aynı yere çiş ya da spreyleme yaptıktan hemen sonra temizlemeniz büyük önem taşıyor. İçinde amonyak olan temizlik ürünleri kedi idrarındaki amonyağı daha da ortaya çıkarttığı için tavsiye edilmiyor. Sirke, karbonat ya da hidrojen peroksit ürünleri kullanılıyor ancak bazı kullanıcılar kokunun tekrar oluştuğunu belirtiyor. Hidrojen peroksit kullanımında ayrıca çok dikkatli olunması gerekiyor. Güvenilir temizlik için, kedilerin bıraktığı kokuyu parçalayacak yararlı enzimlerin olduğu deterjanlar kullanılarak kokunun azaltılması gerekiyor. Temizliği buharlı araçlarla yapmaya çalıştığınızda koku iyice sabitleniyor.
Kedi İdrar Kokusu Nasıl Giderilir?
Mobilya gibi yüzeyler, kokuyu gidermek için daha kolay bölgeler olmakla birlikte halı gibi sıvıyı emen dokulardan çıkartılması daha çok çaba gerektiriyor.
- Bölgeyi bulduktan sonra enzim içerikli deterjanı bölgeye uygulayın ve 15 – 30 dakika bekleyin.
- Bekleme esnasında kedinizin tekrar aynı yere gelmemesi için bölgeyi karantina altına almanız öneriliyor. Bir çamaşır sepetini ters kapatmak ya da alüminyum folyo veya bir tepsi ile bölgenin üzerini örtmek faydalı olabiliyor.
- Kokunun, halınızın altına geçme ihtimaline karşın, kediniz eve geldiği anda, halı ile döşeme arasına yağ bazlı leke engelleyici bir astar döşeyebilir ya da benzeri bir engelleyici kullanabilirsiniz. Eğer bu ara astarı uygulamakta geç kaldıysanız, halıyı sadece üstten değil, alttan da temizlemeniz ve aynı işlemi döşemeye de yapmanız gerekiyor. Döşemede renk değişimi oluştuysa, döşemelerle ilgili uzman kişilerle görüşmeniz önem taşıyor.
- Halı tamamen temizlendikten ya da koku azaltıldıktan sonra kedinizin bu bölge için içgüdüsel kurgusunu değiştirmeniz gerekiyor. Bunun en güzel yöntemi de bu bölgeye yemeklerini ya da bir oyuncağını bırakmak olarak öneriliyor.
Minder ve şiltelerde Kedi Çişi Kokusu Nasıl Giderilir?
Minder ve şiltelerde de halının temizlendiği yönteme benzer bir uygulama yapılıyor.
- Minder ya da şiltedeki kedi idrarını kağıt havlu ile aldıktan sonra bölgeyi ılık su ile ıslatabilir ve bu suyu da kağıt havlu ile toplayabilirsiniz.
- Enzim içeren deterjanlardan dökerek ya da sıkarak bölgeyi tekrar ıslatmalı ve 15 – 30 dakika boyunca beklemelisiniz.
- Havlu ile fazla deterjanı almalı ve kuruyana kadar, mümkünse evin dışında, balkon ya da bahçede bırakmalısınız. Şilteyi dışarı çıkartmanız zor olabilir, uygulama yaptığınız yerin üzerine havlular koyarak yatağı yapıp havluları her gün değiştirebilirsiniz. Bu işlemi yatak kuruyana dek tekrarlamak gerekiyor.
- Yastığı tekrar kullanmaya başlamadan önce, alüminyum folyo ile kaplayarak kedinizin bu minderden uzak durmasını sağlayabilirsiniz.
- Kediniz kumunun dışına çiş yapmaya başladığı andan itibaren yatağınızın üzerine plastik bir örtü örterek koruma altına alabilirsiniz.
Çamaşırlardan Kedi Kokusu Nasıl Giderilir?
Kedi çişi kokusu, üzerimize giydiğimiz kıyafetlere bulaştığı zaman hoş bir imaj yaratmıyor. Gidermek için yapılan işlemler şöyle sıralanıyor:
- Makinede yıkanabilen çamaşırlarınız da dahil olmak üzere tümünü öncelikle soğuk suyla elde yıkamanız öneriliyor. Kıyafetlerinizi yıkamaya başlamadan önce, yıkama talimatlarını gözden geçirmeniz önem taşıyor.
- Elde yıkadıktan sonra çamaşır makinesine koyarak deterjan ile temizleyebilirsiniz. Kokunun sabitlenmemesi için açık havada kurutmalısınız. Sıcaklık kokuyu sabitleyeceğinden kurutma makinesi kullanmamalısınız.
- Eğer kedi tuvaleti kokusu hala hissediliyorsa, işlemi tekrarlamalı ve bu kez deterjanın yanı sıra enzim deterjandan da eklemelisiniz. Kurutma işlemini her seferinde açık havada yapmanız gerekiyor.
- Kedi idrarı kokusundaki amonyak, deterjanlar ile birleştiğinde gaz çıkışına neden olabildiği için hangi deterjanı kullanmanız gerektiği konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. Bunun için deterjanların kullanım talimatlarını dikkatlice okumanız, emin olamadığınız konularda deterjan ile ilgili olarak danışma merkezini ve veterineri aramanız önem taşıyor.
1 yorum