Kediniz doğum yaptı ve doğal olarak Yavru Kedi Annesinden Ne Zaman Ayrılmalıdır? sorusu geliyor akıllara.. Bu yazımızda yavru kedilerin annelerinden ne zaman ayrılması konusunda bilgiler vermeye çalışacağım.
Bu konuda kesinlikle net bir zaman vermek doğru olmayacaktır. Yavru kedinizin annesinden ayrılma zamanları, anneden anneye değişiklik gösterebilmektedir. 2 aylık yani 60 günlük yavru kedi, annesinden alabileceği besini almıştır ancak güven duygusunun oluşması için 3 ayı yani 90 günü doldurmadan yavru kediyi annesinden ayırmamak gerekiyor. Normalde doğum yapan bir kedi, 20 günden itibaren süt vermemeye başlar. Bunun sebebi, doğumdan sonra 20. Günden itibaren sütün azalmasıdır. Ancak kedi en az 1 aylık olana kadar anne süt vermeye devam eder. 1,5 aylık olan kedi, ek gıdaya başlamaya hazırdır. 2 aylık bir kedi ise besinini kendi bulur, tüm sorumluluklarını öğrenmiştir. Ancak yine de boş zamanında annesinin yanında uyur. Bu nedenle 2 aylık kediyi anneden ayırmak doğru olmayacaktır. 3 aylık yavrular ise anneden ayrı uyumaya başlar. Bu nedenle bir kedi yavrusunun en erken 3 aylıkken anneden ayrılması doğru olabilir.
Yapılan deneylerde de açık ve bariz olarak aslında sadece beslenme değil önemli olan annenin sıcaklığı, şefkati ve alakasıdır.
Sokakta Yavru Kedi Buldum. Ne Yapmalıyım?
Yavru kediyi beslemek için bir biberona ihtiyacınız olacaktır. Bu kedilerde tercih edilen öncelikli olarak inek sütüdür. Acil durum halinde bulunmuş ve kötü durumda bir kedi için oda sıcaklığında pastörize inek sütü kullanılabilir. Ancak uzun vadeli bir sahiplenme söz konusu ise, yavru kedi mamalarını tercih etmek daha doğru olacaktır. Kedinin mamayı kaptan yemediğini fark ederseniz, biberon kullanmanız gerekecektir. Biberon kullanılacaksa yavru kediler için süt tozu takviyeleri de kullanılmalıdır.
Bir başka yöntemde süt anne bulmaktır. Yeni doğum yapmış bir anne kedi bulabilirseniz (bu konuda instagram, facebook gibi sosyal paylaşım sitelerindeki guruplardan destek alabilirsiniz.) en sağlıklısı da budur.
- Yavru kediciğe kutu hazırlayabilirsiniz. Yavru kediler, küçük ve dar alanlarda kendilerini güvende hissederler.
- Eve ilk defa gelen kediniz, 3 aylık yavru ise çekingen davranacaktır. Bir süre onunla çok fazla ilgilenmeyin. Eve alışmasını bekleyin.
- Evinize bir kaç gün misafir kabul etmeseniz iyi edersiniz. Hatta evden çıkmazsanız daha iyi olur.
- Yavru kedinizi ilk günlerde evde yalnız bırakmayın.
- Kediniz evi tanımaya çalışacaktır. Bunun için yatak altlarından dolaplara kadar en kuytu bölgelere kadar girer. Bu nedenle kedinizi gözünüzden ayırmayın. Aramak zorunda kalmayın. Hatta zilli tasmalardan takmanız onu bulmanıza yardımcı olacaktır. Ancak kesinlikle tasma yavru kedinin boğazını sıkmasın.
- Mama ve suyunu sürekli hazır tutun.
- Hafif oyunlar tercih edin. Gerekirse birlikte uyuyun. Onun annesinden yeni ayrıldığını unutmayın. Tüylerini bolca okşayın.
- Aşılarını kontrol edin. Veteriner kontrolünden geçirmeden evinize almayın. Pire testlerini yaptırın.
- Birkaç basit oyuncak edinin. Bunlar yün ip, kulaklık kablosu ya da makara olabilir. Bunlarla oynamasını sağlayın.
1 yorum