[get-banner]
Kedi BakımıKedi Sağlığı

Kedi Dişleri Hakkında Bilgiler ve Diş Bakımı

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Kedi Dişleri Bize Ne Anlatıyor?

Merhaba ilk makaleme hoş geldiniz. Bu makalemde sizlere kedilerin Kedi Dişleri hakkında bilgi ve diş bakımına dair bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Kedilerin diş yapıları ve dişlerinden anlaşılan özellikleri oldukça ilginçtir. Bu hayvanların sindirim sistemlerinin ilk organları da dişleridir. Kedilerin dişlerine bakarak kaç yaşında olduklarını anlayabilirsiniz. Sokakta bulmuş olduğunuz ya da bir barınaktan aldığınız yavru kedinizi eve getirdiğinizde doğal olarak kaç aylık olduğunu ne zaman doğduğunu merak edersiniz. Bu anlamanız için kedinizin dişlerine bakmanız yeterli olacaktır.

Dişlerinden Yaşını Anlayabilirsiniz

Bebeklerden farkı olmayan bu sevimli hayvanların eğer 3 aylıktan küçük iseler ağızlarında 26 diş bulunur. Bunu sayarak yaşı hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Fakat ağzında 30 tane diş varsa diş gelişimini tamamlamış olduğunu anlayabilir ve 6 aylıktan fazla olduğunu düşünebilirsiniz. Kedilerin dişlerine baktığınızda azı dişleri uzun ve tırtıklıdır. Bu da etleri kolayca ayırabilmelerinde büyük yardımcı olmaktadır. Kedinizin sürekli kendini temizlediğini görüyorsunuz. Bunu dili yardımıyla yapıyor ya da biz sadece öyle görüyor olsak da aslında bu işlem için ön dişlerinden de yararlanıyor. Ön dişleri sayesinde dış parazitleri ya da pireleri çok kolay bir şekilde yakalayabiliyor.

Kedi Dişleri
Kedi Dişleri

Diş Çürümesini Önleyebilirsiniz

Kedilerde de diş çürümesi görülmektedir. İnsanlarda yüzeyden derine doğru çürüme olurken kedilerde kökten yüzeye doğru bir çürüme olur. Kökten başladığı için kedi sahipleri ne yazık ki bunu çok geç fark ederler. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hemen bir veterinere gitmenizi ve önlem almanızı tavsiye ederiz. Bu sevimli hayvanlar da insanlar gibi diş ağrısı çekebilirler.

Dişleri ağrıdığında en az insanlar kadar ağrı çekerler. Salyaları akabilir ve iştahları kesilebilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hemen bir veterinere gitmeli ve gereken işlemleri yapmalısınız. Bu ağrıyı çekmesini istemiyorsanız öncesinde tedbir almalı ve dişlerinin çürümesini engellemelisiniz. Yediği besinlere dikkat etmeli ve diş çürümesine karşı önlem almalısınız. Kedilerinizin bakımına bunların da dahil olduğunu bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.

Kedinizin dişlerini tıpkı kendi dişinizi fırçaladığınız gibi fırçalamalısınız. Hergün olmasa bile haftada 1-2 kez fırçalayabilirsiniz. Her kedi dişinin fırçalanmasını sevmeyebilir. Eğer izin veriyorsa mutlaka fırçalayın. Birde kedinize sürekli yaş mama verirseniz kedinizin hem sağlığını olumsuz etkiler hem de dişlerinde tartar oluşmasına neden olabilir. Bu sebeple içeriği düzgün ve kaliteli mama kullanmak kedinizin dişleri için faydalı olacaktır. Aşılarını ve dış parazit uygulamasını ihmal etmeyin.

İlgili Mesajlar

1 nın 7

3 yorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.