Merhaba kedi sahiplendiyseniz veya kedi sahiplenmeyi düşünüyorsanız aklınıza gelecek ilk sorulardan birisi de hangi kedi kumunu kullanmalıyım, veya en iyi kedi kumu hangisidir? soruları olacaktır. Kedilerin tuvalet ihtiyacını gidermek için dışarı çıkartılmaya veya dolaştırılmaya ihtiyaçları yoktur ancak kediler de insanlar gibi günde en az 3-4 kez tuvalete giderler. Ortalama 45 ile 60 gün içerisinde sütten kesilen yavru kediler, içgüdüsel olarak kuma idrar yapmak istemektedir. Ancak bazı kediler kedi kumunun kokusu, yapısı veya içeriğindeki maddelerden dolayı konu kullanmak istemeyebilir.
Kedilerin son derece titiz hayvanlar olduğunu, kendilerini temizlemek için her gün saatlerce vakit harcadıklarını ve dışkılarını kedi kumuna yaptıklarını biliyorsunuzdur mutlaka. Bu titizlik tuvaletlerinin temizliği için de geçerlidir. Onlar kedi tuvaletinde bulunan kedi kumlarının da temiz olmasını ister. Eğer kedi kumu pis olursa size inat gidip sağa sola çişini yapabilir. Kedi kumlarını günlük olarak temizlemeniz, hatta 1-2 haftada tamamen değiştirmeniz gerekmektedir.
Kedi Kumu Çeşitleri Nelerdir? En iyi kedi kumu hangisidir?
Sizlere gereksiz, kullanmayacağınız kedi kumlarının ismini vermek yerine şuanda ülkemizde en çok kullanılan kedi kumlarını ve kıyaslamaları yaparak kendi önerimi yazacağım.
Bentonit Kedi Kumu; Ülkemizde en fazla kullanılan ve satışı yapılan doğal kedi kumudur. Tamamen doğal bir kumdur. Doğada az bulunan bentonit madeninden üretilmektedir. Yapılan tuvaletten sonra topaklanma ve taşlaşma özelliği olması sebebiyle fazlaca tercih edilir. Bentonit kedi kumu, içerisinde barındırdığı bileşenleri sayesinde kokuyu hapsetme özelliğine sahiptir. Bu kedi kumunun ince taneli ve kalın taneli olmak üzere iki çeşidi vardır. İki kumun da birbirlerine göre artı ve eksi yönleri vardır. İnce taneli kedi kumu daha sert topaklaşır ancak patilere yapıştığı için kum kabının dışına dağılır. Kalın taneli kedi kumunun da dezavantajı topaklanmasının ince taneli kedi kumuna oranla daha az olmasıdır. İkisi arasında ince taneli kedi kumunu tercih etmenizi öneririm.
Silika, Silikon Kristal Kedi Kumu; Slica olarak da bilinen kristal kedi kumları en bilindik kum çeşididir. Ancak günümüzde kullanımı önerilmeyen kum çeşitleri arasında yer almaktadır. İçerisinde bulunan kimyasal maddeler sebebiyle tozlandığında bazı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kimyasal bileşimler sonucunda elde edilen kristal kum, silikozis hastalığına sebep olabilmektedir. Bu yüzden bu kedi kumunu kesinlikle önermiyoruz.
Çam Pelet Kedi Kumu; Tamamen çam talaşından ortaya çıkan doğal bir kedi kumu çeşididir. Sıvı ve kokuyu hapsetme gücüne sahip çam kedi kumları, kedinizde meydana gelebilecek idrar yolu enfeksiyon riskini en aza indirgemektedir. Petshop ve internet sitelerinde kolaylıkla bulabileceğiniz bu ürün, bazı sürüngen ve kemirgenler içinde tercih edilmektedir. Bu kedi kumunu hiç denemedim ancak denemeyi düşünüyorum.
Hangi Kedi Kumunu Öneriyoruz?
Aktif Karbonlu Kedi Kumu; Aslında bu kedi kumunu Bentonit Kedi kumu başlığında incelememiz daha doğru olurdu ancak benim bu zamana kadar kullanmış olduğum en iyi ürün olması sebebiyle ayrı başlıkta incelemek istedim. Aktif karbonun en bilinen özelliği kokuları hapsetmesidir. Gözenekli yapısı sayesinde çok küçük bir miktarı bile kokuyu hapsetmeye yeterli olmaktadır. Akvaryumlarda yıllardır bu amaçla kullanılan aktif karbon bir süredir kedi kumlarında da kullanılmaya başlanmıştır.
Bentonit olarak bildiğimiz kedi kumlarına eklenen aktif karbon bir mıknatıs gibi çalışıyor ve tüm kötü kokuyu hapsediyor. Ekstra koku eklenmiş kumlardansa, aktif karbonlu kedi kumlarını tercih etmek daha doğru geliyor bana. Eğer denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Fiyat/Performans olarak üzerine başka kedi kumu bilmiyorum 🙂 Marka olarak da size önerebileceğim markalar tabii ki en başta Ever Clean kedi kumudur. Ancak bu kedi kumu maddi açıdan sizi biraz sarsabilir. Bu sebeple Reflex, Vancat marka aktif karbonlu kedi kumlarını öneriyorum.