Kedilerde Göz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?
Neredeyse bütün kedilerde göz akıntısı olmaktadır. Beyaz kedilerde bu akıntı kendini daha çok belli ederken siyah ve gri kedilerde çok belli olmaz. Gözlerde akıntıya neden olan faktör direk olarak göz ile alakalı olabilir ancak başka sağlık nedenlerinden de dolabilir. Bu nedenle oldukça detaylı araştırılması ve bir veterinere gösterilmesi şarttır.
Konjonktivit
Halk arasında kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit göz akını örten şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanmasıdır. Gözlerdeki akıntının en yaygın sebebi olarak bu hastalığı söylesek yanlış olmaz. Konjonktivit meydana gelmesinin farklı sebepleri olabilir. Göz kapaklarının pembemsi iç kısmı ve gözdeki şeffaf dokunun iltihaplanması olan konjonktivitin en önemli belirtisi gözlerde akıntıdır. Eğer olaya bakteriyel bir enfeksiyon katıldıysa bu akıntı genellikle sarımsı ve yeşilimsi renkte olmaktadır. Bununla beraber kızarıklık, kaşıntı gibi farklı belirtilerde görülebilir.
Alerjiler
Alerji kedilerde oldukça yaygın gördüğümüz bir sorundur. Sigara dumanı, yabani otlar, temizlik malzemeleri (domestos vs.), kimyasallar alerjiye neden olabilen faktörlerden bazılarıdır. Alerji durumunda gözde aşırı yaşarma ve şeffaf akıntı görülme olayı yaşanabilir. Bu noktada dikkat etmemiz gereken faktörler arasında evin temizliği, kumun temizliği, mamanın kaliteli olması yer alabilir.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları
Kedilerde en çok göz akıntısına sebep olan sebeplerden biridir. Özellikle yavru kedilerde bu durumu daha sık görürüz. Kalisivirüsü gibi solunum sistemini ciddi anlamda etkileyen enfeksiyonlarda gözlerde çeşitli karakterde akıntılar da görülür.
Kornea Hastalığı
Kedilerin korneası yani gözün üstünü örten kubbe şeklindeki yüzey iltihaplanabilir veya zarar görebilir. Bununla beraber bulanık görme, aşırı göz açıp kapama, iltihaplanma ve gözyaşı üretiminde artışlar yaşanabilir. Buda akıntıya sebep olan önemli faktörlerdendir.
Yabancı Cisimler
Göze kaçan veya değen yabancı cisimler gözün savunma mekanizmalarını harekete geçirebilir. İnsan gözünde de olduğu gibi kedi gözünün en önemli savunma mekanizması ise göz yaşıdır. Toz, polen, kimyasal maddeler birer yabancı cisim sayılabilir. Böyle durumlarda akıntı görülebilir.
Gözde Çapaklanma Nedir?
Yavru kediler doğduğunda 1-2 aylık süreçte mutlaka göz akıntısı olacaktır. Bu akıntılar gözde çapaklanmaya sebep olur. Bu akıntıları veya çapaklanmayı temizlemek için bir pamuğa ılık çay damlatıp kedinizin çapaktan kapanmış gözünü fazla bastırmadan silin. Çay antiseptik olduğundan çapaklı göz kapaklarını güzelce dezenfekte ediyor. Eğer hazırda çay yoksa ılık suyla da temizleyebilirsiniz. Ilık çayın etkisiyle yumuşayarak açılan göze vetirenerden aldığınız göz damlasını damlatabilirsiniz.
Kedilerde Göz Akıntısı Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Akıntı uzun süredir devam ediyorsa, sarımsı veya yeşilimsi bir renkte ise, kötü kokuya sahipse, göz akıntısı ile beraber başka belirtilerde varsa vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz. Lütfen evde bulunan göz damlalarını kedinizin gözünde kullanmayın. Farklı göz sorunları için farklı ilaçlar gerekebilir. Yanlış ilaç kullanımı kedinin gözüne zarar verebilir. Göz insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da en önemli organlardan biridir. Bu yüzden küçümseyip bir şey olmaz demeyin. Bu konudaki sorularınızı bu başlık altında yorum yaparak bizlere iletebilirsiniz. Patili günler..
2 yorum