[get-banner]
Kedi BakımıKedi Cinsleri

Scottish Fold Özellikleri ve Bakımı

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

scotish kedisesi2Scottish Fold (iskoç) Kedisi, 1961 yılında İskoçya’ da, William Ross adlı bir çiftçi tarafından keşfedilmiştir. Düz kulaklı bir kedi tarafından dünyaya gelen Scottish Fold kedisinin babası, bilinmeyen bir ırktır. Laboratuvar kedisi olarakta bilinir. Bu nedenle genetik kökeni hala bulunamamıştır.

1966 yılında küçük ve içe doğru kıvrık kulak yapısı nedeniyle, diğer Kedi Cinsleriden kendini ayıran Scottish Fold , GCCF (Governig Gouncil of the Funcy) tarafından kayıt altına alınmıştır.

içe kıvrık kulak yapısının genetik bir bozukluk olduğu ortaya çıkan Scottish Fold Kedisinin, kaydı bu nedenle iptal edilmiş olsada, daha sonra Amerika’ya götürülerek üretme ve yetiştirme işlemleri başlatılmıştır.

CFA (Cat Fanciers Association) tarafından, 1978 yılında şampiyonluk kazanmış olan Scottish Fold, kazandığı bu şampiyonluktan sonra, en sevilen ve bakılan ırklar arasında yerini almıştır.

1980 yılından beri de ayrı bir kedi ırkı olarak kabul edilmiş ve ACF, CFF, CFA gibi birçok organizyon tarafından da kayıt altına alınmıştır.

Diğer ırklara göre çok farklı kulak yapısına sahip olan Scotish Fold Kedisi 1960 ‘ lı yıllarda ” Governing Council of the Cat Fancy” adlı kuruluş tarafından resmi olarak kedi ırkı olarak kayıt edilmiştir.

Kayıt edildikten 10 yıl sonra kulağındaki farklı yapının enfeksiyonlar ve genetik bozukluklardan kaynaklandığı tespit edildi. Hastalığın genetik olmasından dolayı kayıt ve kabul işlemleri durdurulmuştur.

Genetik Mühendisleri bu tanımlamadan sonra Scotish Fold Kedisini; Amerika’ya götürerek bu genetik hastalığa karşı mücadele etmişlerdir.

Carnivor Hastanesi Genetik Araştırmacısı Dr. Nail Todd , tarafından yapılan araştırmalar sonucu 3 yavru yetiştiricilere verilmiş ve üremesi sağlanmıştır.

scotish kedisesi4

Scottish Fold Özellikleri – Vücut Yapısı
Karakteri: Akıllı, sakin, uysal ve cana
Tüy Yapısı : Sık ve kısa tüyler
Kulak Yapısı: İçe doğru kıvrık kulak
Gövde: Orta irilikte
Kuyruk: Kısa ve ince
Kilo: 4 – 6 KG

Çocuklarla Arası – 8/10
Zeka 7/10
Hareketlilik – 6/10
Bakım İhtiyacı – 8/10
Oyunculuk – 9/10
Eğitilebilirlik – 6/10
Scottish Fold Özellikleri ve Karakteri
Scottish Fold özellikleri açısından, onu diğer kedilerden ayıran çok belirgin farklılıklara sahiptir.

Scottish Fold Cinsi Kedi
Scottish Fold Cinsi Kedi

Scottish Fold Özellikleri ve Karakteri

Öncelikle kendi kedimde Scottish Fold olduğu için şunu söyleyebilirim; bu hayvan uyuşuk. kesinlikle uyuşuk. Garfield’in vücut bulmuş hali. 🙂 Kendini asla yormaz. Yemek yer tuvaletini yapar ve uyur. Yuvarlak kehribar gözleri, tombul yanakları, yumuşacık ses tonu ve melodik miyavlamalarıyla kısa zamanda insanların sevdiği ve beslediği evcil bir kedi haline gelmiştir bu cins.

Scottish Fold, sakin ve sıcak kanlı olmasının yanında zeki bir kedidir ve kendine has oturuş şekliyle, spesifik bir özellik daha kazanmıştır.

Zeki , sakin ve yumuşak tavırlara sahip Scottish Fold , sahiplerine huzur vermekte bir numaradır. İnsanlara ve bulunduğu ortama çabuk uyum sağlarlar ve alıştığı ortama fazlasıyla bağlılardır.

Herkese kendini sevdiren Scottish Foldlar sevgilerini herkese göstermezler , sahiplerini kendileri seçerler.

Kucakta bulunmaktan kesinlikle hoşlanmazlar! Onları sadece kucakta 3 saniye tutabilirsiniz. Kendini asla ve asla sevdirmez. O yatarken gidip severseniz 5 saniye sevdirir 6. saniyede rahatını bozar kalkar gider.

Eğer bir scottish fold ‘ a sahipseniz top almayı unutmamalısınız! Toplarla oynamayı severler.

Scottish Fold Çiftleşme

British Shorthair Kedisiyle çok benzerlik gösteren Scottish Fold, kıvrık kulakları sayesinde ayırt edilecek ve farklı bir tür olarak kabul görecektir. Eğer bir kırık kulak (scottish fold) kediniz varsa onu kesinlikle dik kulak cins bir kediyle çiftleştirmelisiniz. kendi cinsi ile çiftleştirildiğinde doğan yavrulardaki genetik bozukluk, hastalıklara neden olmaktadır. Bu sebeple Scottish Fold- British Shorthair veya Scottish Fold-Scottish Straight ile çiftleşmelidir.

Scottish Fold Tüy Döker mi?

tuysuz kediler2Her kedi tüy döker. Tüy dökmeyen kedi türü sadece yanda gördüğünüz Sphynx kedi türüdür. Bunun dışındaki bütün kediler tüy dökerler.

Scottish fold ise en az tüy döken cinsler arasında yer almaktadır. Çünkü tüyleri kısadır. Kısa olduğundan çok dökülmezler. Bu kedi cinsinin tüyleri parlaktır. Eğer mamasını kaliteli (içerik olarak kaliteli) seçerseniz ve vitamin takviyeleri verirseniz kedilerde tüy dökümünü minimuma indirirsiniz ancak kesinlikle bitiremezsiniz.

Özellikle mevsim geçişlerinde kediler mutlaka fazlasıyla tüyünü döker. Dökmesi de normaldir çünkü biz bile kışın montumuzu giyeriz yazın çıkarır t-shirt’e geçeriz onlarda da aynı aslında havalar soğuyunca yazlık tüylerini döküp kışlık tüylerini çıkarırlar yazın ise kışlıkları dökerler. İnsanlar da öyle değilmidir? Saçım hiç dökülmüyor diyeniniz var mı? Özellikle mevsim geçişlerinde mutlaka saçınız dökülüyordur. Bu sebeple kedi sahiplenecek insanlara söylüyorum eğer kılı tüyü dert edecekseniz kesinlikle evde hayvan beslemeyin.
Haftada 2 kez tüylerini taramak hem tüy dökümünü azaltacak hemde daha sağlıklı tüylerin oluşmasını sağlayacaktır.

 

Scottish Fold kedi için mama önerisi?

Öncelikle mama alırken kesinlikle market maması almamanızı şiddetle tavsiye ederim. Market mamalarının içeriğinde kesinlikle et, tavuk veya balık %1-10 arasında bulunmakta. Sizden ricam mama alırken en az içerisinde %30-40 gerçek et ürünleri olmasıdır. Eğer bütçeniz varsa bu kriterlere uyan Acana, Orijen ve N&D mamalarını tavsiye ediyorum. N&D kedi mamaları Acana ve Orijen marka mamalara karşı biraz daha uygun fiyattadır. Fiyat-içerik oranına göre en iyisi N&D mamalardır. bu mamaları kullandığınızda kediniz hem sağlıklı olur hemde tüy dökümünü büyük oranda engellersiniz. Yaş mamayı alırkende aynı şekilde ürünün içeriğine bakıp almanızı tavsiye ediyorum. Çünkü bazılarında gerçekten hiçbir şekilde et parçası dahi yok.

Scottish Fold Ne Kadar Yaşar?
Scottish Fold kedi cinsi diğer kedilerin aksine hastalığa yatkın türlerdir. Bu özelliklerine rağmen ortalama yaşam süreli 13 yıl ve 15 yıl aralığında değişmektedir.

İlgili Mesajlar

1 nın 6

2 yorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.