Kediler en sadık dostlarımızdır bizim! Onları korumak için elimizden geleni de yaparız. Peki, kedimizi sıcaktan nasıl koruruz? Elbette ki bunun için ilk önce kedileri sıcaktan koruma yöntemleri konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. İşte kedimizi sıcaktan korumak için yapmamız gerekenler!
Kediler de tıpkı bizler gibi sıcaktan etkilenirler. Hayatımızı kedimizle paylaştığımız için sıcaklardan kedimizi korumak için birtakım kriterlere dikkat etmemiz şarttır. Bu kapsamda kedimizi sıcaktan korumak için 4 farklı kritere dikkat etmek geriyor:
- Kedinizi tıraş etmemelisiniz.
- Kedinizin küçük alanlarda kapalı kalmamasına dikkat etmelisiniz.
- Eğer hava aşırı sıcaksa elinizle hafif hafif kedimizi ıslatıp onu rahatlatabilirsiniz.
- Özellikle kedinizin uzun süreler boyunca güneş altında kalmamasına dikkat etmelisiniz
- Mutlaka kedinizin su kabının sürekli dolu olmasına ve su kabında taze su bulunmasına dikkat etmelisiniz
- Kediler genellikle evin içinde dolaşmayı sever. Evinizin soğuk bölümünde kedinizin daha fazla dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Serin ortamlarda dolaşmak ve oyunlar oynamak kedinize de iyi gelecektir. Kediler için sıcak ortamlardan korunmak aynı zamanda konforlu bir yaşam anlamına da gelir.
- Kedinizi daha sık tarayın. Ölü Tüylerinin dökülmesine yardımcı olun.
Kedinizi Tıraş Etmeyin!
Öncelikli olarak kedinizin tıraş edilmesinin özellikle dışarda yaşayan kediler için birçok açıdan hatalı bir yaklaşım olduğunu belirtmeliyiz. Elbette ki kedimizi tıraş ettiğimizde, onu sıcak havadan korunmasına da engel olacağımızı düşünebiliriz. Esasında çoğumuz hava sıcak olduğu için kedimizin tüylerinin onu bunaltacağı algısına sahibiz! Bu da doğru bilinen yanlışlar arasında yer alır. Çünkü kedimizin tüyleri; kedimizi hem soğuk havalardan hem de sıcak havalardan korur. Onu Tıraş ettirdiğimizde doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasına sebep oluruz.
Kedimizi Küçük ve Kapalı Alanlarda Bırakmayın
Küçük ve kapalı alanlar sıcak havalarda çok daha fazla bir şekilde bunaltıcı olacaktır. Bu da sadık dostumuzun sıcak havalarda bunalmasına neden olacaktır. Özellikle küçük ve kapalı alanların kedimizin psikolojisini de olumsuz yönde etkileyeceğini unutmamalıyız.
Kedimizi Güneş Altında Bırakmayalım
Kedilerin tez bezlerinin bulunmadığını biliyor muydunuz? Biz insanlar güneşli sıcak havalarda terleyerek vücut ısımızı dengeleriz. Oysa kediler için bu geçerli değildir. Bundan dolayı kedimiz şayet uzun süre güneş ışınlarına maruz kalırsa ‘’güneş çarpması’’ da kaçınılmaz oluyor. Unutmayın! güneş çarpması hiç de hafife alacak bir rahatsızlık değildir!
Su Kabında Sürekli Taze Su Bulunduralım!
Özellikle yaz aylarının başlamasıyla birlikte gün boyunca kedimizin su kapların taze su ile dolu olmasına özen göstermeliyiz. Unutmayın, kediler he zaman taze suyu içmeyi sevmektedir. Bununla birlikte kedilerin su içme söz konusu olduğunda nazlı oldukları da bilinmektedir. Siz de onun taze suyu sevdiğinden hareket ederek; kedinize gün boyu hafif soğuk su vermelisiniz! Hatta yaşadığınız yer aşırı sıcaksa su kabının içerisine buz koyabilirsiniz.
Kedinizi daha sık tarayın.
Petimizi daha sık tarayarak ölü tüylerinden arındırabiliriz. Bu şekilde onun rahatlamasına yardımcı oluruz. Hatta eğer hava çok sıcaksa elimizi ıslatıp hafif hafif petimize sürerek onu serinletebiliriz.
Yaz Aylarında Kedilerde Sıcak Çarpması
Yaz aylarında maalesef kedileri sıcak çarpabilir. Bu yüzden de sürekli olarak kedinizi sıcak çarpması olup olmadığı kontrol etmekte fayda vardır. Peki, kedilerde sıcak çarpması nasıl anlaşılır? Kedilerde sıcak çarpması durumunda genellikle patilerinin altı kısımları çok sıcak olur. Böyle durumunda hemen kedilerinin patileri serinletilir.
Kediniz eğer sıcak çarpması yaşıyor ise; halsizleşir. Böyle bir durumda kedinizi hemen serin bir ortama taşıyın. Ardından hafif ıslak bir bez ile vücudu sararak sıcağını almasını sağlayın. Kesinlikle buzlu su gibi çok soğuk ortamlara bırakmayın. Kediniz böyle bir durumdan şok etkisi ile etkilenebilir.
Tüm bu işlemlerden sonra kediniz hala kendine gelmemiş ise; hemen bir veteriner yardımı almaya çalışın.
Yaz Aylarında Kediler Ne Zaman Dışarı Çıkarılmalıdır?
Yaz aylarının sunduğu yaşama enerji inana pozitif bir enerji katıyor. Fakat sıcaklarda kendilerini koruyamayan kediler için aynı durum söz konusu olmuyor. Sürekli olarak dolaşmak ve oyun isteyen kedilerinizi yaz aylarında dışarıya çıkarma saatlerini değişmenizde fayda vardır. Sabahın erken saatleri onlar için dolaşma saatleri olabilir. Böylece enerjilerini dolaşarak atmış olurlar.
Görüldüğü üzere kedileri sıcaktan koruma yöntemleri söz konusu olduğunda karşımıza birden fazla yöntem çıkar. Esasında biz kedimizi sıcak havalardan korumak için mutlaka tüm yöntem ve teknikleri özenli bir şekilde uygulamalıyız!
1 yorum