Kedilerde FIP (Kedi Enfeksiyöz Peritoniti) hastalığı, kedilerde sıklıkla görülen viral bir hastalıktır. Temel nedeni koronavirüstür, ancak bu koronavirüs türü, insanlarda COVID-19’a neden olan koronavirüsten farklıdır. Kedi koronavirüsü yaygın olmasına rağmen genellikle sadece ishal gibi belirtilere yol açar. Ancak özel bir tür varsa, bağışıklık sistemiyle etkileşime girerek koronavirüs farklı bir şekilde yayılabilir.
Kedi Enterik Koronavirüs ile enfekte olan kedilerin yaklaşık %10’unda virüs çoğalır, mutasyona uğrar ve kedigil enfeksiyöz peritonit virüsü (FIPV) olarak bilinen bir enfeksiyona neden olabilir. Bu durumda, böbrekler, beyin ve karın bölgesinde ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. FIP bulaşıcı olduğu düşünülmemekle birlikte, ciddi bir hastalıktır ve enfekte olan kedinin hayatını tehdit edebilir. FIP’i tetikleyen temel unsur, bağışıklık sistemiyle virüs arasındaki etkileşimdir. FIP tanısı konulduğunda, hastalığın ilerleyici bir etkiye sahip olduğu için tanı önemlidir.
Kedilerde FIP hastalığının belirtileri genellikle açık bir şekilde görülmez. Bazı kediler hapşırma, gözlerde sulanma ve burun akıntısı gibi belirtiler gösterebilirken, diğerleri ishal gibi sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşabilir. Genellikle, belirtiler kendiliğinden geçer. Ancak koronavirüse maruz kalan kedilerin küçük bir kısmında FIP adı verilen hastalık gelişebilir. FIP belirtileri ve etkileri, virüse maruz kaldıktan haftalar, aylar ve hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir.
FIP hastalığı genellikle ıslak ve kuru olmak üzere iki farklı formda görülür. FIP gelişen kedilerde genellikle başlangıçta iştahsızlık, kilo kaybı, depresyon ve ateş gibi genel semptomlar ortaya çıkar. Islak ve kuru formlar birbirine dönüşebilir.
Kuru FIP
Kuru formdaki FIP, kan damarlarının çevresinde enfeksiyon ve iltihaplı lezyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar beyin, karaciğer, böbrekler, akciğerler ve cilt gibi bölgelere zarar verebilir. Kuru form, kedilerin nöbet geçirmesi ve hareketlerinde anormalliklere yol açabilir. Ayrıca aşırı susama, sık idrara çıkma, kusma, sarılık ve kilo kaybı gibi şikayetler de ortaya çıkabilir.
Islak FIP
Islak formdaki FIP, karın içinde sıvı birikimine ve kedinin karın bölgesinde şişkinliğe neden olur. Göğüs bölgesinde sıvı birikimi olması durumunda kedi nefes alırken zorluk çekebilir. Islak form, kan damarlarında hasara yol açarak karın ve göğüs bölgesinde iltihaplanma ve sızıntıya sebep olabilir.
Kedilerde FIP tedavisi eskiden yok olarak bilinse de artık GS-441524 ilacı ile mümkün olmaktadır. Basmi FIP sunmuş olduğu antiviral ilaç ile enjeksiyon ve oral tedavi yöntemi ile %89 başarı oranına sahiptir.