Kedilerde mantar hastalığı, evcil hayvan sahibini telaşlandıran bir durum olarak aniden karşınıza çıkabilir. Aslında kedilerin rutin aşılarında bulunması gereken mantar aşısı, bazı veterinerler ve evcil hayvan sahipleri tarafından gözden kaçabilmektedir.
Kedilerde Mantar Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde mantar bağışıklığın düşmesi, mantarlı başka bir hayvan ile temasla, ıslak kalan zeminlerden veya kümes hayvanlı mamalardan kaynaklı nedenlerle oluşabilir.
Belirtileri Nelerdir? Mantar Hastalığı Bulaşıcı mıdır?
İlk etapta kedilerde kaşıntı, deride kızarıklık ve tüylerde yer yer dökülme ile gözlemlenen mantar hastalığının çok sık karşılaşılan bir cilt enfeksiyonu olması ve tedavisinin doğru yapıldığı takdirde başarılı sonuçlandığını bilmek içinizi bir nebze rahatlatabilir. Kedilerde mantarın diğer belirtileri arasında, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik yer almaktadır. Bu belirtilerden birini veya birkaçını gördüğünüzde zaman kaybetmeden veterinere gitmelisiniz. Çünkü mantar hastalığı diğer evcil dostlarınıza kolaylıkla bulaşabileceği gibi , size veya evde yaşayan diğer aile bireylerine de bulaşacaktır.
Veterinere gittiğinizde, hasta öyküsünü dinleyen veteriner hekim ilk olarak wood lambası ile bunun bir mantar enfeksiyonu olup olmadığına bakacaktır. Bazı veterinerler kültür testi yaparak, sonrasında mantarın türüne göre gerekli tedaviye başlayacaklardır. Eğer teşhis mantar ise, öncelikle telaşlanmayın. Çünkü tedavisi mümkün.
Tedavisi Var Mı?
Kedilerde mantar, tedavisi uzun süren bir hastalıktır.(Bazen 6 aya kadar sürmektedir.) Kedilerde mantar hastalığının tedavisinde, kedi sahiplerinin oldukça sabırlı olması önemlidir. Veterineriniz kedinizin tedavisi için size aşı, mantar kremi, şampuan, solüsyon veya suda eritilebilen ilaçlar gibi tedavi seçeneklerinden uygun olanla başlayacak, aynı zamanda kedinin mamasında yapılacak değişiklik, bağışıklık güçlendiriciler ve kedinin tedavisinin stressiz bir ortamda ve aksatılmadan devam etmesi, tedavinin olumlu bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.
Mantar Olan Kedinizle ilgili Almanız Gereken Önlemler Nelerdir?
Kedilerde mantar hastalığının bulaşıcı bir hastalık olması sebebiyle, kedinizi tedavi sürecinde ayrı bir odada bulundurmanız ve hijyene çok önem vermeniz gerekmektedir. Zeminin asla ıslak kalmamasına ve kedinizin temas ettiği yüzeyleri sirke ile temizlemeye özen göstermeniz tedavi sürecine olumlu katkı sağlayacaktır. Mantar olan kedinizin tedavisinde mutlaka koruyucu eldiven kullanmalı ve tedavi sonrası ellerinizi yıkamalısınız.
Sonuç olarak ;kedilerde mantar hastalığı başta endişelenmeye neden olacak bir hastalık olsa da, can dostumuza olan sevgimiz, sabrımız ve doğru bir tedavi ile üstesinden gelinebilecek bir durumdur.
1 yorum