[get-banner]
Kedi Sağlığı

Kedilerde Solunum Yolu Enfeksiyonu

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Kedilerlerde Solunum Yolu Enfeksiyonu

Özellikle yavru kediler için bir sorun teşkil eden solunum yolu enfeksiyonu genelde üst solunum yolunda görülür. Hastalığa sebep olan virüsler çeşitlidir. Bunların arasında Herpervirus ve Calicivirus en yaygın olanlarıdır. Bunların yanında Chlamydia, Pasteurella ve Mycoplasmalar da üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. İnsana veya başka bir canlıya bulaşmaz. Kedilere has virüslerdir.

Solunum Yolu Enfeksiyonu
Solunum Yolu Enfeksiyonu

Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri insanda görülen gribin belirtileriyle benzerlik gösterir. Burun ve göz akıntısı, mukozanın iltihaplanması ve yoğun bir hale gelmesi, ateş, göğüste hırıltı, seste kısılma hastalığın başlıca belirtileri arasındadır. Aynı zamanda kedilerde zaman zaman görülen gözde çapaklanmayla beraber gözlerin kapanması ve takibinde gözlerin şişmesi de belirtiler arasında sayılabilir. Dilde, ağıda yaralar oluşabilir.

Solunum Yolu Virüsü Nasıl Bulaşır?

Kediler arasında hastalık göz ve burun sıvılarıyla bulaşır. Tıpkı insanda olduğu gibi hapşırma, öksürme ve benzeri reflekslerle bu virüsler sağlıklı kediye bulaşıp onu da enfekte edebilir. Doğrudan temasın yanında, hasta kedinin yemek yediği, su içtiği kaba sağlıklı bir kedini temas etmesiyle de virüs bulaşabilir çünkü virüsler cansız yüzeylerde de belli bir süre hayatta kalabilmekte ve hasta edici etkisini devam ettirebilmektedir.
Bir kedi hastalığı atlatmış olsa bile bir kere hastalandığı zaman virüs vücudunda bulunmaya devam eder. Tıpkı bir kez uçuk çıkartan bir insanın bağışıklık sistemi zayıfladığında tekrar tekrar uçuk çıkartması gibi (Uçuk da bir virüstür: Herpes Simpleks) Dolayısıyla bu kedi gizli taşıyıcı haline gelir. Kendisi sağlıklı olsa dahi hastalığı yayabilir.

Solunum Yolu Enfeksiyonu
Solunum Yolu Enfeksiyonu

Nasıl Tedavi Edilir?

Solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmış bir kediyi tedavi etmek için havadar bir ortam tercih edilmelidir. Çok soğuk ortamdan kaçınılmalı, vitamin takviyesi yapılmalıdır. Her ne kadar virüs kaynaklı bir hastalık olsa da antibiyotik tedavisi de iyi sonuç verebilmektedir. Bunların yanı sıra göz pansiyonu, ağız ve buruna özel damla damlatmak bu bölgelerdeki inflamasyonun azalmasına yardımcı olabilir. Bazı durumlarda serum takviyesi de işe yarabilir. Amoksisilin adlı bir madde de hastalığın atlatılmasında veterinerlerce tercih edilmektedir.

Önemli Olan Korumak!

Kedileri bu hastalıktan korumanın en etkili yolu aşılamaktır. Birbirini takip eden birden fazla doz aşı uygulanmaktadır. Yavru kedilerde 9 haftalıkken aşılamaya başlanabilir. 1 ay kadar sonra 2. doz uygulanır. Yine de kediden kediye bu süreler farklılık gösterebilir. Veterinere danışılarak kedi için optimal aşılama süreci sağlanmalıdır. Bunun haricinde kedinin temas ettiği, oynadığı yerleri zaman zaman dezenfekte etmek, buralarda bulunan ve zaten pasif halde olan virüsleri etkisiz hale getirir.

Koruma ve tedavisi kolay görünse de bu hastalık bazı durumlarda tehlikeli bir hale gelebilir. Kedini bağışıklık sistemine, yaşına bağlı olarak öldürücü bir etki yaratabilir. Bu yüzden solunum yolu enfeksiyonu olmuş kedinizi geciktirmeden bir veterinere götürmek hastalığın seyrini iyileştirebilir ve kedinizin hayatını dahi kurtarabilir.

İlgili Mesajlar

1 nın 2

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.