Kedilerde Tenya, olduğuna dair işaretler arasında kilo kaybı, kusma, ishal ve kedinizin dışkısında ve kusmuğunda veya anüsünün çevresinde küçük progottid tenya bölümleri bulunur. Tedavi kedi antelmintikler ile yapılır ve neredeyse her zaman etkilidir. Tedavi edilmediği halde tenyalar (özellikle yavru kedileri) öldürebilir.
Tenya Nedir?
Tenyalar, parazitik solucanların bir sınıfıdır. Sınıf, bir cins veya aileden çok daha büyük, büyük bir hayvan grubudur. Tanımlanmış yaklaşık 6.000 tür vardır, ancak düzenli olarak kedileri istila eden yalnızca bir tür vardır: Pire tenyası, çift gözenekli tenya olarak da bilinen Dipylidium caninum.
Tüm tenyalar kabaca aynıdır. Genişliklerinden çok daha uzundurlar, maksimum uzunluğa yaklaşık 30 cmye kadar ulaşırlar. Ne kadar uzun süre tedavi edilmezlerse o kadar büyürler. Tüm solucanlar gibi parçalı vücutları vardır; tenyalar toplamda 1000 ila 2000 segmente sahip olabilir. Bu segmentler kuyruk ucundan dökülür, tenya bu şekilde çoğalır.
Kediler Tenyaları Nerede Yakalarlar?
Sürecin ilk aşaması, bir pire larvasının bir tenya yumurtasını yutmasıdır. Pire larvaları, yetişkin pirelerin yaptığı gibi kanla beslenmez; bunun yerine, yiyecek parçacıklarından ölü deriye ve diğer ölü böceklere kadar bulabildikleri her organik maddeyi yerler. Bazen tenya yumurtalarını kazara yutabilirler. Pire bir yetişkine dönüştüğü için yumurta pire içinde gelişecektir.
Öyleyse, pire beslendiğinde tenyanın kedinizin vücuduna girdiğini düşünebilirsiniz – ama bu da doğru değil. Pire ısırdığında ve kabarık, kaşıntılı bir yumruya neden olduğunda, kedi onu ısırır ve kaşır. Bu tenya-yumurtalı pire, yakalanıp yenecek kadar şanssızsa, her şey gibi kedinizin sindirim sistemine girer. Ancak pire sindirildikçe yumurta serbest kalır ve yumurtadan çıkabilir. Tenya daha sonra, kafasındaki özel emiciler ve kancalarla bağırsak astarına sabitlenir. Bağlandıktan sonra, kedinizin bağırsağındaki mamayla beslenecek ve büyümesine yardımcı olmak için bazı besinlerini çalacaktır. Bu tenyanın tam olgunluğa ulaşması yaklaşık bir ay sürer.
Tenya daha sonra kendisi ile çiftleşerek kendi yumurtalarını yaratabilir ve serbest bırakabilir, çünkü evet, tenyalar hermafrodittir! Tamamen benzersiz bir şekilde çoğalırlar. Tenya gövdesi, muhtemelen zaten bildiğiniz gibi, birçok bölümden oluşur. Her bölüme proglottid denir . Her proglottid, yumurtalıklar/yumurtalar ve sperm ile tamamlanmış tam işlevli bir üreme sistemi içerir , yani kendini dölleyebilir. Bu proglottidler tenya tarafından birer birer dökülür ve tırnak gibi sürekli yeni büyüme ile değiştirilir. Bir pire larvası bir proglottidin içinden döllenmiş bir yumurta yerse, döngü tekrar başlayabilir!
Kedilerde Tenya Ne Kadar Tehlikelidir?
Tenyalar genellikle kediniz için ciddi bir sağlık sorunu değildir. Birçok kedide vardır ve sahipleri sorunun tamamen farkında değildir.Bununla birlikte, tedavi edilmezse, tenyalar ciddi hale gelebilir. Bunun nedeni, kedinizin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri çalmalarıdır. Tenyası olan bir kedi, hem kalorik enerji hem de vitamin/mineral içeriği açısından yemeğinin besin değerinin bir kısmını kaybeder. Bu, yavaş, fark edilmesi zor kilo kaybına ve beslenme yetersizliklerine yol açabilir.
Ama tenyalar bir kediyi öldürebilir mi? Etkiler gerçekten de ölümcül olabilir ancak yalnızca belirli durumlarda. Tüm tenya vakaları, çok ciddileşmeden önce tanımlanabilir ve tedavi edilebilir. Ancak herhangi bir nedenle tedavi etmemeyi seçerseniz, tenya daha da büyüyebilir. Ne kadar büyürse, kedinizin sindirim sisteminden o kadar çok besin çalar; Yukarıda açıklanan kilo kaybı ve beslenme eksikliği kedinizi yavaş yavaş öldürebilir.
Etki, birkaç nedenden dolayı özellikle bir yavru kedide derindir. Birincisi, yavru kedilerin büyümek için alabilecekleri tüm besin maddelerine ihtiyaçları vardır. Ancak bunun yanı sıra, yavru kediler küçüktür ve onları etkileyen tenyalar, yetişkin kedilere musallat olanlarla aynı boyuttadır. Bu nedenle, bir yavru kedi üzerindeki etkisi çok daha şiddetlidir.
Kedilerde Tenya Belirtileri
Tenyaların teşhisi diğer kedi sağlığı sorunları kadar kolay değildir. Örneğin pireleri ele alalım: Bunları ve dışkılarını kedinizin kürkünde fiziksel olarak görebilirsiniz çünkü kedinizin davranışı değişir. Ancak tenyalar bu kadar belirgin semptomlara neden olmaz: evcil hayvanınızın davranışı büyük olasılıkla farkedilir şekilde değişmeyecek ve görünüşü de değişmeyecektir.
Peki, kedilerde tenya belirtileri nelerdir? Onları nasıl teşhis edebilirsiniz?
Sindirim Bozukluğu
Tenyalar, kediniz için sindirim sorunlarına neden olabilir. Gerçek anlamda, bu ishal ve kusma anlamına gelir. Bunlar, bağırsak/midenin iltihaplanması nedeniyle oluşur. Kedinizin vücudunun tenyayı kendi başına öldürmesi mümkün olmasa da, tenyanın orada olduğunu ve bağırsak duvarına bağlı olduğu bölgenin tahriş olabileceğini fark eder. Kedinizin bağırsağı, tenyadan kurtulma ve kurtulma yöntemleri olarak hem ishali hem de kusmayı deneyecektir, ancak tenyaların bağırsak duvarına tutturdukları küçük kancaları vardır. Bu nedenle, çalışma olasılıkları yoktur.
Bununla birlikte, kediniz bir istila sırasında hiç sindirim rahatsızlığı yaşamayabilir. Ve eğer öyleyse, kusma ve ishal sadece tenyaların değil, birçok sağlık sorununun işareti olabilir. Bu nedenle, tanı olarak yalnızca bu semptomlara güvenmemelisiniz.
Kusma veya Dışkıda Proglottidler
Proglottidler, yukarıda belirtildiği gibi, hem yumurta hem de sperm içeren küçük tenya parçalarıdır. Tenya sürekli olarak daha fazla büyür ve çoğalabilmesi için onları kedinin dışkısına bırakır. Ortaya çıktıklarında, yaklaşık yarım inç uzunluğunda çok daha büyük olan beyaz pirinç tanesinin şekli ve rengindedirler .Rahatsız edici ve şaşırtıcı eşit parçalarda, bu bireysel proglottidler kendi başlarına hareket edebilirler.
Bunlar daha sonra kedinizin dışkısında görünebilir. Uzun bir solucan gibi veya birçok küçük solucan gibi tek tek bölümler halinde bağlanabilirler. Yavaş yavaş kururlar ve çok daha küçük ve daha koyu renkli hale gelirler. Bu noktada, içerideki yumurtaları ortaya çıkararak açılırlar. Her proglottid, pire larvaları tarafından yutulmaya hazır, tamamen döllenmiş 20 yumurta içerebilir.
Kediniz ayrıca kusmuğunda bir tenya da çıkarabilir. Bu, tenya bağırsaktaki mandalını serbest bıraktığında ve mideye göç ettiğinde ortaya çıkabilir. Bu meydana geldiğinde, kedi tüm tenyayı ortaya çıkarabilir.
Kedinizin Anüs Çevresindeki Proglottidler
Bazen proglottidler kedinizin rektumunu kolayca terk etmez. Kediniz bir süre tuvalete gitmediyse, kedinizin dışkısındaki proglottidler kendi istekleriyle anüsten dışarı çıkabilir. Bu olduğunda onları anüsün içinde ve çevresinde görebilirsiniz. Kedinizin dışkısında görebileceğiniz proglottidlerle aynı görünüyorlar.
Kilo Kaybı
Tenyalar, kedinizin mamasındaki bazı besin maddelerini yedikleri için kilo kaybına neden olur. Ne yazık ki, bu semptomun fark edilmesi çok zordur. Bunun nedeni, ani bir düşüşten ziyade kademeli bir değişim olmasıdır. Tenya, kedinizin tüm besinlerini yemez , sadece küçük bir yüzdesini. Bu nedenle, kedinizi günde %5 daha az beslemeye benzer. Bu dramatik kilo kaybına neden olmaz.
Kedinizi düzenli olarak tartıyor olsaydınız bunu fark ederdiniz. Bu, kedinizin genel sağlığını izlemenin kolay bir yoludur, çünkü kilo kaybı sadece tenyaların değil, birçok sorunun işaretidir. Ancak bunu zaten yapmıyorsanız, karşılaştırabileceğiniz sağlıklı bir referans ağırlığınız olmayacak, bu yüzden bir anlamı yok.
Normalden Fazla Yemek
Bu kilo kaybını, fark ederseniz, kedinizin artan iştahıyla karşılaştırabilirsiniz. Kedinizin vücudu ona yeterince yemediğini söyleyecektir; bir anlamda, normal miktarda yiyecek yediğinden beri, ama bir anlamda, tenya besinlerin bir kısmını çaldığından beri değil. Bu nedenle kediniz eskisinden daha fazla yiyor olabilir. Bu davranış, her zamankinden daha fazla yemek dilenmekle kendini gösterebilir ve bu kesinlikle farkedeceğiniz bir şeydir.
Kedilerden Tenya Bulaşabilir Mi?
Tenyaların kedilerden insanlara geçmesi pek olası olmasa da mümkündür.Tenyalar türe özgü değildir, ancak diğerlerine göre istila etmeyi tercih ettikleri belirli türlere sahiptirler. Kedileri enfekte eden tür (Dipylidium caninum) köpeklerde en yaygın olanıdır, ancak bir kediye veya bir kişinin bağırsağına da bulaşabilir.
Ayrıca, eğer kediniz bir tenya yakalayabildiyse, sizin de bir tenya yakalamanız için tüm koşullar mevcuttur. Kedinizin dışkısında tenya yumurtaları olacaktır. Kedinizin istilaya yakalandığı pireler muhtemelen hala etrafta olacak ve sizi ısırıp yatağınızda veya kıyafetlerinizde yaşayabilir.
Kedilerde Tenya Enfeksiyonunun Teşhisi Nasıl Olur?
Kedinizin yaşadığı sağlık sorunu ne olursa olsun, bir veterinerle konuşmalısınız. Her ikisi de sorunu teşhis etmeye çalışabilir ve sorunu çözmek için neler yapabileceğinizi önerebilir. Bu önemlidir, çünkü sorunu yanlış teşhis ederseniz, yanlış şekilde tedavi edebilirsiniz.
Bir veterinerin sizin yardımınız olmadan tenyaları teşhis etmesi zor olabilir. Bunun nedeni, veterinerlerin genellikle yumurta aramak için testler yaparak solucanları tanımlamasıdır. Ancak bu testler, unutmayın, henüz yumurtalarını ortaya çıkarmak için kurumamış ve yırtılmamış olan proglottidleri her zaman bulamaz. Bu nedenle, veterineriniz, etrafta dolaşan proglottidleri belirlemek için kedinizin dışkısını taze olduğunda kontrol etmenizi isteyebilir.
Kedilerde Tenya Nasıl Önlenir?
Çoğu zaman, bir sağlık sorununu önlemek, onu tedavi etmekten daha kolaydır. Bu durumda, tenyalardan kurtulmak şaşırtıcı derecede kolay olsa da, kedinizin sağlığı için sorunu tamamen önlemek en iyisidir.
Tenyaları önlemenin bir yolu, ara konaklarından – pirelerden – kurtulmaktır. Hiçbir pire olmadan, bir tenyanın yumurtaları başka bir kediye aktarılamaz, çünkü tenyanın yaşam döngüsü böyle gider. Diyelim ki pire olmadığının garanti edildiği bir ortamda yavru kedi yetiştiriyorsunuz; O ortamda yüzlerce ve yüzlerce tenya yumurtası olsa bile, bunların kedinizin bağırsağına girip yetişkinlere dönüşmesinin bir yolu yoktur.
Bu nedenle, etkili pire kontrolü gereklidir. Bu, yerinde tedaviler, pire şampuanları ve pire tasmaları ile sağlanabilir. Bu tedaviler, kedinizin kürkünde yaşayan pireleri durduracak ve sonuç olarak kedinizin istila edilmiş pireleri yemesini durduracaktır. Pire ve pire larvaları mobilyalarda ve giysilerde yaşayabileceği için kedinizin çevresini de temizlemelisiniz. Elektrikli süpürge bunu yapmanın en kolay yoludur. Eğer varsa, kedinizin kedi yatağını da yıkamalısınız.
Ayrıca kedinizin dışkısının pire larvaları için kolay erişilebilir olmadığından emin olmalısınız.Bu, düzenli olarak temizlemek ve kedinizin evin etrafındaki tuvalete gitmemesini sağlamak anlamına gelir. Kediniz varsayımsal olarak tuvalete yalnızca tepsisinde gitseydi ve hemen ardından kakasını temizleseydiniz, pire larvaları ve proglottidlerin karşılaşması için çok az fırsat olurdu.
Kedi Tenya Antelmintikleri
Tenyalar ve diğer solucanlar, antelmintikler olarak bilinen ilaçlarla tedavi edilir . Bunlar solucanları öldürmede uzmanlaşmış ilaçlardır. Bunları eczaneden veya kedinizin daha güçlü bir doza ihtiyacı varsa veterinerden alabilirsiniz. Anthelmintikler bir tür oral ilaçtır.
Mevcut birçok farklı antelmintik türü vardır ve bazıları diğerlerinden farklı şekillerde çalışır. En yaygın olanları mebendazol, albendazol, tiyabendazol, prazikuantel ve ivermektindir. Bunlardan ilk üçü, tenyanın hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu şekerleri emmesini engelleyerek çalışır. Bu, yumurtalarını öldürmese de solucanı öldürür. Son ikisi, bunun yerine solucanları felç ederek çalışır.
Bunlar ya ağız yoluyla ya da enjeksiyon yoluyla uygulanır. Veteriner enjeksiyonları uygulayabilir veya ilacı ağızdan uygulayabilirsiniz. Her ilaç farklı güçlerde olabilir ve nasıl uygulanacağına ilişkin farklı talimatlara sahip olabilir; bu talimatları ve/veya veterinerin size verdiği talimatları izleyin.
Antelmintik kullanmanın prognozu (muhtemel sonuç) çok iyidir. Solucanları tedavi etmede oldukça etkilidirler; talimatlara göre uygulandıklarında, tipik olarak %95-100’lük bir başarı oranına sahiptirler. İlk doz işe yaramazsa, veterinerin talimatlarına göre başka bir doz uygulanabilir. Antelmintiklerin yan etkileri nadirdir, ancak tükürük, kusma ve ishali içerir. Tenya öldürüldükten sonra, uygun önlemler alınırsa, kedinizin durumu tekrar geliştirmesi neredeyse imkansızdır ve tamamen iyileşmesi gerekir.
Kedilerde Tenya Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tenyalar hemen ciddi sağlık sorunlarına neden olmadığından, şimdilik kedinizi tedavi etmemek isteyebilirsiniz. Bunun nedeni veterineri görmenin maliyeti, zamanınız olmaması veya tenyaların tedavi adımlarını atacak kadar ciddi olduğuna inanmamanız olabilir.
Bununla birlikte, kedilerde tedavi edilmeyen tenyaların komplikasyonları vardır. Bunların başlıcaları şunlardır:
- Kilo kaybı: Kilo kaybı ani olmasa da zamanla birikir. Kediniz şimdi ve yakın vadede sağlıklı bir kiloda olabilir, ancak orta veya uzun vadede değil.
- Anemi: Anemi, kedinizin kanında düşük düzeyde demir olduğunda ortaya çıkar. Tenyalar kanla beslenmezken, demir de dahil olmak üzere kedinizin bağırsağında bulunan besinlerle beslenirler. Bu bir kıtlığa neden olabilir.
- Bağırsaklarda tıkanıklık: En şiddetli vakalarda, tenyalar ve diğer solucanlar bağırsakta fiziksel bir tıkanıklığa neden olabilir. Bu, evcil hayvanınızın hiç yemek yemesini veya tuvalete gitmesini engelleyebilir.
Bu nedenlerle ve kedinizin genel iyilik hali için, tenyasını mümkün olan en kısa sürede tedavi etmelisiniz.
2 yorum