Kedilerde Toksoplazma, kısaca bir organizmanın neden olduğu enfeksiyondur. Bu organizma Gondii adı verilen bulunduğu ortama hemen adapte olabilen bu nedenle enfekte ettiği canlılarda çok ender de olsa hastalığa sebep olabilmektedir. Tüm sıcakkanlı canlılarda görülebilmektedir, buna insanlarda dahil. Fakat kediler arasında çok yaygındır. Bu parazit, bazı kedilerde belirtiye neden olmaz. Sokak kedilerinde daha sık görülen bu parazitin nedeni avlanmaya bağlı beslenme olarak açıklanabilir. Kuru mama ile beslenen kedilerde görülme oranı bir hayli düşüktür.
Kedilerde Toksoplazma Nasıl Bulaşır?
Kedilerin kemirgen türü olan, ara konak adlı canlıda bulunan organizmayı yuttuklarından dolayı enfekte olurlar. Bu toksoplazma organizması kedilerin bağırsak sisteminde çoğalır. Bağırsak sisteminde çoğalma sonrası yumurtalar dışkıyla atılır. Bu yumurtalar çok dayanıklıdır yıllarca dışarda hayatta kalabilecek durumdadır. Çok sayıda yumurta yutulması durumunda enfeksiyon oluşur. Bu durum kedilerin bağışıklıklarını etkileyerek daha öteye yani iç organlara kadar yayılabilir. İç organlarda hastalık belirtisine neden olabilecek kadar hasar meydana getirebilir.
Toksoplazma Hangi Hastalıklara Sebep Olur?
Yaygın bir enfeksiyon olan toksoplazma çoğu zaman bir hastalığa sebep olmaz. Fakat bağışıklığı güçlü olmayan kedilerde çoğalabilir ve hasara sebep olabilir. Bu durumda toksoplazmanın belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler kedilerde göz, karaciğer ve akciğer hastalıklarına, ishale, nörolojik rahatsızlıklara neden olur.
Kedimin Toksoplazma Kapmasını Nasıl Önleyebilirim?
Kedinizin toksoplazma kapmasını önlemek sizin de enfeksiyondan korunmanıza yardımcı olur.
- Kediniz kuru veya yaş mama ile besleyiniz.
- Kedinizin asla çiğ et yemesine izin vermeyiniz.
- Kedinizi evde besleyiniz. Dışarıya girip çıkmasına izin vermeyiniz.
Toksoplazma Tanısı ve Tedavisi
Toksoplazma genelde bir belirti göstermediği için tanı konması zor bir rahatsızlıktır. Kedinin enfekte olup olmadığını anlamak için kan tahlili yapılmaktadır. Sonrasında bu rahatsızlık bir dizi antibiyotik ile tedavi edilmektedir.
Toksoplazmanın İnsanlarda Etkisi
Kedilerde olduğu gibi insanlarda da belirti göstermeyen bu parazit, bağışıklığın zayıf olma durumunda grip benzeri belirtiler gösterebilir. Ancak Toksoplazma hamile kadınlara bulaştığında fetüse geçerek ciddi hasara yol açabilmektedir. Kısacası insanlar için yalnızca hamilelik döneminde risk taşımaktadır.