Kedilerde Sık Görülen Hastalıklar ve Belirtileri
Kedilerde Sık Görülen Hastalıklar makaleme hoş geldiniz. Kediler ne kadar evde beslenmek için en uygun hayvanlarda olsa belli yaşam ve beslenme koşulları vardır eğer bu koşullara dikkat edilmezse belli hastalık ve sorunlar meydana gelebilir bu makalede sizlere kedilerde bulunan bazı hastalık çeşitlerini ve bunlara neden olan durumları ve tedavisi için yapılması gereken bazı hastalıklardan bahsedeceğim..
Kedi Nezlesi: Çoğu kedide sıklıkla görülen bu hastalığın nedeni fvr virüsüdür belirtileri ise tıpkı insanlarda olduğu gibi öksürük, burun akıntısı, iştahsızlık ve ateştir. Bu gibi durumlarda genellikle veteriner hekim tarafından önerilen antibiyotik gibi ilaçlar kullanılır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Özellikle erkek kedilerde sıklıkla görülen bu hastalığın belirtileri genellikle çiş yapamama ya da çiş kaçırma idrarın kanlı olması veya olağandan çok daha kötü koku gibi belirtileri vardır fark edildiğinde veteriner hekime danışmak gerekir.
Apse: Devamlı olarak mikroplu ortamda çok bulunan özellikle sokak kedilerinde daha sıklıkla görülen bir hastalıktır başka kedilerin ısırığının veya farklı bir yaralanmadan kaynaklanan yaranın mikrop kaparak apse yapmasından kaynaklanan bir sıkıntıdır ve kediye oldukça acı veren bir durumdur veteriner hekimin bekletmeden müdahale etmesi gerekir.
Böbrek Hastalıkları: Kronik böbrek yetmezliği olarak da geç bu hastalık kedilerde oldukça sık görülür. Kedi de olan halsizlik, kusma, çişinin az gelmesi gibi belirtileri vardır. Bekletilmeden tedavi edilmesi gerekir. Böbrekler çalışmadığı için kana tehlikeli toksin maddeler geçer. Bu hastalıkta en dikkat edilmesi geren konu tedavinin yanında gerekli beslenmeye de çok dikkat edilmelidir. Veteriner hekim kontrolünde diyet programına başlamalı ve hayat boyu devam ettirilmelidir.
Diyabet: kedinin çok sık çişe çıkması çok su içmesi, normalden çok daha yorgun hareket etmesi gibi belirtileri vardır. Kan tahlili yapılarak tedavi ettirilmesi gerekir.
Kulak Enfeksiyonu: Kulağın orta ve iç kısmında görülen bakteri mantar gibi mikroorganizmaların yol açtığı belli sıkıntılardır. Kulak bölgesinde ağrı, şişlik kulaktan kan gelmesi, pis koku, kaşıntı gibi belirtileri vardır kediniz sürekli olarak başını ağrıyan kulağına doğru eğik tutuyorsa muhtemelen böyle bir sıkıntısı vardır bekletilmeden tedavi edilmesi gerekir.
Hipertiroidi: Genellikle yaşlı kedilerde görülen bu hastalık kedilerde kilo kaybına sebep olurken aşırı iştahlılığa da neden olur ameliyatla veya ilaçla tedavi edilir belli bir yaşın üstünde görülen kedilerin düzenli arlıklarla tahlilleri yapılması gerekir.
Mide Hastalıkları: Gastirit ve reflü adı verilen bu hastalık bidenin çeşitli tahrikler sonucu enfeksiyon kapmasından oluşur. Kedilerde yemek yedikten belli bir süre sonra kusmasından anlaşılır. Genellikle dışardan aldığı zararlı madde veya bir virüsten kaynaklanır. Mide rahatlatılmalı ve ağır yiyecekler verilmemelidir.
Deri İrritasyonu: Mantar hastalığı olarak da geçer deride şiddetli kaşıntı normalden çok daha fazla tüy dökülmesi, kızarıklık ve yara gibi belirtileri vardır. Mantar deri üzerinde kendine has lezyonlar gösteri. Bu gibi deri hastalıklarının tedavisi kolay değildir ve uzun süreçte iyileşir.
Kalın Bağırsak İltihaplanması: Diğer adı kolit ve kolon yangısı olan bu hastalık stres, parazit, ve gıdasal zehirlenmelerden kaynaklanabilir. Bu hastalığa neden olan maddenin belirlenmesi ve kedinin besinlerinden çıkarılması gerekir.
Konjonktivit: iki tip olarak görülen bu hastalık kedinin istemsiz göz yaşı dökmesine neden oluyorsa alerjik ya da göz pınarlarında koyu renkte akıntı oluyorsa enfeksiyonel bir rahatsızlık olabilir veteriner hekime danışılması gerekir.
Kedi Enfeksiyöz Peritoniti (FIP): Kedi enfeksiyöz peritoniti, kedilerde ve yavru kedilerde görülen ölümcül bir hastalıktır. Kedilerin veya yavru kedilerin çok küçük bir kısmında görülür ve kedi corona virüsü adlı yaygın bir virüsten kaynaklanır. İştahsızlık, Kilo Kaybı, Kusma İshal vb. belirtileri vardır. Bu hastalıkla ilgili makalemizi BURAYA tıklayarak detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.