Sadık Dostlarımız: Köpekler
Köpekler, yıllar boyunca insanların sadık dostları olmuş hayvanlardır. Bilimsel adı Canis lupus familiaris olan köpekler memeli ve etobur canlılardır. Kurt, tilki, çakalla genetik akrabadır. 400’ten fazla türü olduğu bilinmektedir.
İnsanlığın toplayıcılık ve avcılıkla geçindiği en eski çağlardan beri köpekler insanların dostu, yoldaşı olmuştur. Güçlü ve iri vücudu insanı doğada yalnız bırakmamış, koruyuculuğunu üstlenmiştir.
Gerek koyun, keçi gibi hayvanlara çobanlık yapmış gerekse soğuk bölgelerde kızak çekmişlerdir. Sezgileri güçlü hayvanlardır. İnsana karşı beslediği yoğun sadakat ve sevgi duyguları da insanların köpeklerle olan güçlü bağının günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. “Haçiko” adlı bir köpeğin sahibi öldükten sonra bile onu –yerinden hiç ayrılmadan- metro istasyonunun önünde bekleyerek ölmesi, köpeklerin sadakatini anlatan en güzel olaylardan biridir.
Kedilerin aksine köpekler insanlardan yakınlık görmese bile onlara bağlanabilir ve bu bağ ömür boyu devam edebilir. Doğdukları andan itibaren insanlara karşı sevgi besleyebilen tek canlılardır.
Köpekler Eğitilebilirler
Eğitilmeye yatkın hayvanlardır. Polisler, çobanlar, avcılar ve daha pek çok meslek dalından
insanlar köpekleri yardımcısı olarak eğitmeyi ve kullanmayı tercih etmektedir. Örneğin K9 türüne mensup bir köpek, doğru bir eğitimle suçluları kolaylıkla bulabilir. Aynı şekilde depremzedeleri bulmakta da eğitimli köpeklerden faydalanılmaktadır.
Köpeklerde Duyular
Köpeklerin görme, işitme ve koku duyuları çok iyi çalışmaktadır. Özellikle duyu kokuları çok gelişmiştir. Mesane, kolon gibi bazı kanser çeşitlerini hastaların nefeslerini ve terlerini koklayarak bulabilmektedirler. İnsanda ortalama 5 milyon koku reseptörü bulunurken bu sayı Alman Kurt Köpeğinde 220 milyondur. Bunun yanında bazı eğitimli köpek türleri Parkinson, Alzheimer vb. hastalıklarda insanlara psikolojik destek verme yeteneğine sahiptirler. Epilepsinin, şeker hastalığının teşhisinde de aynı şekilde koku alma yeteneklerinden faydalanılmaktadır.
İşitme duyuları da koku duyusuyla birlikte en gelişmiş duyusudur. İnsanlarda genç bir birey ortalama 20.000 Hz’e kadar olan sesleri duyabilirken Rusya’da yapılan bir çalışmada köpeklerde bu sayının 100.000 Hz’e kadar çıkabileceği görülmüştür. Köpekler uzak mesafeleri çok iyi duyabilmektedir. Bu yetenekleri insanınkinin 4 katı fazlasıdır.
Görme duyularını koku ve işitmeye göre daha az kullanırlar. Gözlerinin yapısı, birbirine olan uzaklığı; uzak mesafe ve yanal alanı görmede köpeklere fayda sağlar. Yaklaşık 200 derece tarama alanına sahiptirler. Hareketli cisimleri hemen algılarlar. Yine de görme duyuları koku ve işitmeye göre daha az gelişmiştir.
Tat ama duyuları da yine çok gelişmemiş duyularındandır. Tat alma reseptörleri insanınkinden daha azdır. İnsanda tat alma reseptörü yaklaşık 9000’ken köpeklerde 1700 civarındadır. Etobur oldukları için ete dolayısıyla aminoaside duyarlıdırlar.
Sonuç olarak diyebiliriz ki köpekler sosyal ve davranışsal olarak yetenekli hayvanlardır. İnsanla ilişkileri hiçbir canlıda olmadığı kadar yakındır. Sürü hayvanıdır, genelde güçlü bir fiziğe ve sezgilere sahiptirler. İnsana sadakati bazen insanın insana olduğundan daha fazladır.
bir köpek sahibi olarak yazınızı çok beğendim 🙂