[get-banner]
Köpekler Bakımı

Köpeklerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Köpeklerde İshal, basit olarak sulu ve normalden daha fazla bir şekilde gerçekleşen dışkılamadır. Diğer adı diyaredir. Akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) şekilde görülebilir. Akut ishal genelde 2-3 gün sürer. Kronik ishal ise birkaç hafta sürebilir. Pek çok değişken ishal oluşumuna sebep olabilir. Örneğin bazı gıdalar ishal oluşumunu tetikleyebilir. Bunun yanında viral bir enfeksiyon da ishal oluşumuna yol açabilir. Veya da çok daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Köpeklerde de ishale neden olabilecek birçok etken vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Köpeklerde İshal Neden Olur?

1. Mama değişikliği
2. Gıda Toleransı
3. Çöp ve diğer atık maddelerin tüketilmesi
4. Toksik etkili bitki ve diğer maddelerin tüketilmesi
5. Yabancı maddelerin yutulması (top,lastik ipler,plastik poşetler vb. )
6. Alerjik reaksiyonlar
7. Bakteriyel ve Viral enfeksiyonlar
8. İç parazitler (koksidia, giardia, vb )
9. İnflamasyonlu barsak hastalıkları
10. Karaciğer ve böbrek hastalıkları
11. Sindirim sisteminde var olabilecek tümöral hastalıklar
12. Çeşitli ilaçların yan etkileri
13. Kalın barsak enfeksiyonu
14. Stres
15. Hemorajik gastroenterit

Kanama varsa dikkate alınmalı!

Köpeklerde ishalin farklı farklı sebepleri olabileceğinden ciddiye alınması gereken bir durumdur. İshalin yanında görülen bazı yan semptomlar durumun ciddiyeti hakkında haberci olabilir. Bu durumlardan biri kanamadır. Eğer köpeğin ishaline kanama eşlik ediyorsa ciddi bir durum olma ihtimali yüksektir ve veterinere gösterilmesi gerekmektedir. Kanamanın nedenlerinden biri viral enfeksiyondur.

Köpeklerde İshal
Köpeklerde İshal

Köpeğin ishal olduğu fark edildiğinde ne yapmak gerekir?

Köpeğinizin ishal olduğunu fark ederseniz ilk yapmanız gereken gıda kesimine gitmektir. 12-24 saatlik bir gıda kesintisi ishalin sebebinin gıda olup olmadığını belli eder. Eğer sebebi gıdaysa bu süre sonunda ishalin kaybolması gerekir. Bunu haricinde bol su verilmeli ve dışkılama süreci ertesi gün de takip edilmelidir. Sorun devam ediyorsa bir veterinere danışmak faydalı olacaktır. Özellikle yavru köpeklerde ishal ciddi bir sorun habercisi olabilir. Yavru köpeğin ishal olması halinde geciktirmeden bir veteriner hekime danışılmalıdır.

Köpekler ishal olmaktan nasıl korunabilir?

Köpeğin cinsinin özelliklerinin sahibi tarafından iyice öğrenilmesi ve ona göre bir beslenme düzeni oluşturulması, ishal olma riskini azaltır. Yavru köpeklerin aşı programlarına özen gösterilmeli ve aşısız hayvanların yanına çok yaklaştırılmamalılardır. Parazit önleyici tedavilerin hekim eşliğinde aksatılmadan uygulanması gerekmektedir. Ayrıca su birikintileri bakteri veya virüs açısından köpek için tehlike arz edebilir. Köpeğin kirli su birikintilerinden su içmemesi önemlidir. Diğer hayvanların dışkılarıyla temas etmemesi önlenmelidir. Stres de ishale yol açabilen faktörlerden biridir. Bu yüzden köpekler stresten mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
Diyebiliriz ki köpek bakımı detaylı bir süreçtir. Köpeğin sağlığı ve mutluluğu için sahibinin köpeğin ihtiyaçlarını iyi bir şekilde öğrenmesi ve uygulaması gerekmektedir.

İlgili Mesajlar

1 nın 2

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.